Gazdaság

2014.04.03. 07:34

Kiemelt járműipari térség lettünk – mit jelent ez?

Tatabánya és Esztergom térsége kiemelt járműipari központ lett a kormány döntése értelmében, ezt szerda reggel jelentették be a gazdasági kamara székházában tartott sajtótájékoztatón.

Mórocz Károly

Dr. Völner Pál államtitkár emlékeztetett arra, hogy hazánkban elsőként a Suzuki épített autógyárat. A kormány döntésével megvalósulhat Esztergom térségének még szorosabb összekapcsolása Tatabánya-Tata-Oroszlány térségével. Az infrastruktúra-fejlesztése ezzel várhatóan még gyorsabb, még nagyobb léptékű lesz.

Czunyiné dr. Bertalan Judit megyei kormánymegbízott és Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke is hangsúlyozta, hogy a kiemelt státusznak köszönhetően több európai uniós forrás érkezik majd a megyébe a következő hét év során.

Bencsik János országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a járműipari mellett kiemelt mechatronikai központ is lett a két város térsége, ezzel gyakorlatilag az egész megye, hiszen gépgyártás és elektronikai ipar mindenütt van. Az Edutus Főiskola alapítványi intézmény, de ez a döntés várhatóan zöld utat jelent abba az irányba, hogy rövid időn belül elkezdődhessen az államilag támogatott mérnökképzés is Tatabányán.
Dr. Szerencsés László, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke a megyei regionális fejlesztési és képzési bizottság szerepét hangsúlyozta a most megszületett döntés előkészítésében.

Három miniszter is feladatokat kapott

A kormányhatározatban a kabinet felhívja a nemzetgazdasági minisztert, a nemzeti fejlesztési minisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy szakpolitikai hatáskörükben eljárva prioritásként kezelve lássák el Tatabánya megyei jogú város, valamint Esztergom térségében a gépipar és elektronikai ipar fejlesztéséhez kapcsolódó intézkedéseket. A 2014-2020-as európai uniós programozási időszak tervezésekor biztosítani kell a Tatabánya-Esztergom kiemelt járműipari központ fejlődéséhez szükséges feltételek koherens illeszkedését a fejlesztéspolitikába.


 

Mórocz Károly Három miniszter is feladatokat kapott A kormányhatározatban a kabinet felhívja a nemzetgazdasági minisztert, a nemzeti fejlesztési minisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy szakpolitikai hatáskörükben eljárva prioritásként kezelve lássák el Tatabánya megyei jogú város, valamint Esztergom térségében a gépipar és elektronikai ipar fejlesztéséhez kapcsolódó intézkedéseket. A 2014-2020-as európai uniós programozási időszak tervezésekor biztosítani kell a Tatabánya-Esztergom kiemelt járműipari központ fejlődéséhez szükséges feltételek koherens illeszkedését a fejlesztéspolitikába. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!