Paralimpia 2024

2024.09.10. 06:50

Óriási ovációval ünnepelték a Párizsból hazaérkezett Luterán Petrát

Hétfőn kora este a budapesti Dr. Koltay Jenő Sportközpontban fogadták a családtagok, a szurkolók, illetve a média munkatársai a Párizsból hazaérkező Magyar Paralimpiai Csapat tagjait. Az ünnepségen beszédet mondott dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, dr. Sterbenz Tamás a TF rektora, valamint Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely.

Luter Márk

A vasárnap véget ért XVII. párizsi nyári paralimpián a 39 fős magyar küldöttség 15 érmet nyert. Sportolóink 5 aranyat, 6 ezüstöt és 4 bronzot hoztak haza a francia fővárosból, amellyel Magyarország az összesített éremtáblázat 26. helyen végzett. A TSC kiválósága, a távolugrásban ezüstérmes para-atléta, Luterán Petra is óriási ovációt kapott az összegyűlt szurkolóktól. A nagyszabású eseményen z ötödik paralimpiáján szereplő Gurisatti Gyula, a komáromi Erődök Városa Sportlövő Egyesület versenyzője is részt vett.

Luterán Petra és Luterán László hazaérkezett a párizsi paralimpiáról
Luterán Petra és Luterán László hazaérkezett a párizsi paralimpiáról
Fotó: Luter Márk / Forrás: 24 Óra

Az ünnepségen elején hatalmas tapsvihar közepette, egyesével szólították a paralimpiai résztvevőket, a legvégén az érmesek és az aranyérmesek csatlakoztak a ceremóniához, majd a hivatalos köszöntésekkel folytatódott a program.

– A mai napnak nincs más feladata, minthogy gratuláljak és köszönetet mondjak nektek – mondta Schmidt Ádám. A következő gondolatában felidézte, hogy részt vett a paralimpikonok eskütételén is, majd köszönetet mondott a versenyzőket felkészítő szakembereknek, családtagoknak és hozzátartozóknak, akik a hétköznapokban segítik a sportolókat. Kiemelte, hogy az éremtáblázaton elfoglalt 26. hely önmagáért beszél, majd hozzátette:

Valódi példaképek vagytok mindannyiunk számára!

Sterbenz Tamás, a TF rektora megemlítette, hogy a helyszínen szurkolhatott a magyar versenyzőknek, akik között az egyetem hallgatói is kvalifikáltak, például az aranyérmes Ekler Luca és kajakos Kiss Péter Pál, majd köszönetet mondott az őket felkészítő, a TF-en végzett szakembereknek, és kiemelte:

A teljesítményetek bizonyítja, hogy a sport mindenkié.

– A mindennapok hősei vagytok, olyan körülmények között készültök, amit mi el sem tudunk képzelni – hangoztatta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere városvezetőként köszöntötte a versenyzőket, továbbá említést tett az akadálymentesség fontosságáról.

– A magyar parasport aranykora folytatódott, sőt fényesebb lett – emelte ki Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, aki arról beszélt, hogy a magyar nemzet megbecsüli a paralimpikonokat, és megköszönte a kormány és a szponzorok segítségét, a felkészüléshez nyújtott anyagi támogatást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában