TSC

2024.08.15. 06:23

Két világbajnok Anitával erősített az élvonalbeli női tekecsapat

Szenzációs igazolást jelentett be a Tatabányai SC tekeszakosztályának technikai vezetője, Tihanyi Péter. A sportvezető megerősítette, hogy az egyébként a TSC-től indult Méhész Anita, többszörös világbajnok és Világ Kupa-győztes visszatért. És ez még nem minden, vele tartott elválaszthatatlan párosuk másik tagja, Sáfrány Anita is.

Petrik József

Erős napon van túl a TSC igazolások terén. A tatabányai születésű Méhész Anita évtizedek óta a magyar és a nemzetközi tekesport meghatározó alakja. Ezt nem csak eredményeinek, hanem a sport iránti tiszteletének és alázatának is köszönheti. Egyebek mellett erről is beszélt Tihanyi Péter.

Balról jobbra: Méhész Anita, Szabó Renáta, Németh Kinga, Sáfrány Anita és Rabóczki Dóra 
Forrás: Tatabányai Sport Club/Facebook

– Anita eddigi sikeres pályafutása során játszott a román Electromures Romgaz Targu Muresben, a horvát KK Mlaka Rijekában, a Rákoshegyi VSE I-ben; a BKV Előre SC-ben; az FTC-ben és nevelőegyesületében, a Tatabányai SC-ben – emelte ki a sportvezető. – Csak, hogy érzékeljük kiről is van szó… Az éremgyűjteményében szinte minden megtalálható, ami a teke sportban elérhető. Évek óta a magyar válogatott oszlopos tagja, kétszeres csapatvilágbajnok, egyéni- és csapat Világ Kupa-győztes. Nyert Bajnokok Ligát, többszörös magyar, horvát és román bajnok, valamint kupagyőztes. Magyarországon sorozatban egymás után ötször választották sportága legjobbjának. Eddigi karrierje során pedig összesen hét alkalommal vehette át ezt az 1964-ben alapított díjat.

Méhész Anitánál többször csak a legendás Csányi Béla érdemelte ki az Év tekése elismerést. A most már TSC-versenyző, az úgynevezett sprint versenyszámban 2014-ben világcsúcsot állított fel. A képzeletbeli, „királynői koronát” pedig a 120 vegyes gurításos versenyszám nem hivatalos világcsúcsával szerezte meg a prerovi egyéni Világ Kupa fináléjában. Ezt az eredményét hosszú ideig megközelíteni sem tudták.

– Magáról szerényen csak úgy vélekedik, hogy: „én csak egy kuglista vagyok, és szeretem, amit csinálok” – idézte Anita szavait Tihanyi Péter. – De a legfontosabb, hogy Méhész Anita, a KUGLISTA így, csupa nagybetűvel, immáron legnagyobb örömünkre, újra a Tatabányai SC „kuglistája”. Ami szintén nem mellékes, hogy hosszú évek óta elválaszthatatlan párost alkot barátnőjével, Sáfrány Anitával, aki most Tatabányára is vele tartott.

A „másik” Anita szegedi hölgy, aki 20 évesen már a Ferencváros sportolója volt, majd a Rákoshegyhez igazolt. Mindkét klubbal Európa- és Világ Kupát is nyert. Közben sérülések hátráltatták versenyzői pályafutását, de vissza tudott térni a golyók és bábuk világába. Majd Romániában és Horvátországban tekézett, szép

nemzetközi sikereket elérve egyéniben és klubjával egyaránt. A magyar válogatottal pedig időközben csapat-világbajnoki címig jutott.

– Nagyon várom már az új kihívást a Tatabánya együttesével, bízom benne, hogy egy eredményes jövő vár ránk a lányokkal – jegyezte meg Sáfrány Anita.

A jó hírek pedig csak tovább érkeznek a TSC tekézőinek háza tájáról. Hiszen Ausztriából hazatér a gárda korábbi erőssége, Németh Kinga. Illetve kék-fehére szerelést ölt magára, a megszűnő Balatoni Vasas SE ifjú tehetsége, Rabóczki Dóra is. Ugyancsak nagy erősítést jelent a fentieken túl, hogy a szintén tatabányai kötődésű Szabó Renáta, mint edző dolgozik a lányokkal a felkészülés kezdete, július közepe óta. A szezont szeptember 14-én rajtol. Ahogy a technikai vezetőtől megtudtuk, eddig Bábolnán és Oroszlányban játszottak a lányok edzőmérkőzéseket a helyi NB I-es férficsapatok ellen.

– A hétvégén az újonnan megalakult Pápai Vasas TK női gárdájához látogatunk – mesélte Tihanyi Péter. – Ezen túl, tervben van még egy augusztus 31-i derbi a TSC férfiegyüttesével is. Az edzések látogatottsága és intenzitása, a nagy meleg ellenére is, jócskán felülmúlja a korábbi években megszokottakat. Heti két edzéssel és a hétvégi edzőmeccsekkel készül a csapat. A két klasszis játékos érkezésével a bajnokságban megváltoznak a céljaink is, az első öt között szeretnénk végezni, továbbá a Magyar Kupában a négyes döntőbe kerülni. A csapat ősszel háromszor játszik idegenben, a várhatóan legnagyobb riválisokhoz látogatunk. Az első fordulóban mindjárt a címvédő, Ipartechnika vendégei leszünk Győrben. A négy őszi hazai mérkőzést, a már jól megszokott, szombat 10 órai kezdéssel láthatják a szurkolóink.

Nagy reményekkel várhatja az új szezont a Bányász
Forrás: Tatabányai Sport Club/Facebook

A Tatabányai SC 2024-25-ös bajnoki kerete a következő:
Ifjúságiak:Lázár Brigitta, Szabó Liliána Hanna, Rabóczki Dóra, Buzánszky Anna.
Felnőttek: Balla Ildikó, Németh Kinga, Méhész Anita, Sáfrány Anita, Katonáné Németh Beáta, Kozma Andrea, Csorba Csilla, Frank Klaudia, Kovács Alexandra, Tokos Krisztina, Koródi Anita, Tordáné Rasch Hajnalka, Bukoveczné Soltész Katalin, Rohrbacher Ferencné.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában