Fellobban a paralimpiai láng

2024.08.28. 11:50

Párizs 2024: nekik szurkolhatunk a paralimpia küzdelmein

A szerda esti megnyitóünnepséggel kezdődik a fogyatékkal élő sportolók négy évente megrendezett sporteseménye. Szűkebb értelemben vett hazánkat Luterán Petra és Gurisatti Gyula képviseli a 17. párizsi nyári paralimpiai játékokon. Magyarországot 39 sportoló képviseli.

Luter Márk

Az augusztus 28-ig megnyitóünnepséggel hivatalosan is kezdetét veszi a párizsi paralimpia. Komárom-Esztergom vármegyéből két paralimpikonért szoríthatunk a szeptember 8-ig tartó franciaországi játékokon. A TSC Geotech versenyzője Luterán Petra atlétikában, míg az Erődök Városa Sportlövész Egyesület sportolója Gurisatti Gyula sportlövészetben lesz érdekelt a fogyatékkal élő sportolók legnagyobb világversenyén. A 27 éves atlétanő a hírek szerint kedden már a helyszínen edzett.

Megérkezett Luterán Petra a párizsi paralimpiára
Luterán Petra megérkezett a párizsi paralimpia helyszínére
Forrás: Magyar Paralimpiai Csapat/Facebook

Harminckilenc magyar sportoló indul a Paralimpia küzdelmein

A 17. nyári paralimpián Magyarország tizenhárom sportágban harminckilenc versenyzővel képviselteti magát a párizsi seregszemlén. Sportolóink összesen 68 számban küzdenek meg önmagukkal, illetve vetélytársaikkal a minél jobb szereplésért.

A magyar csapat korábban csak a 2000-es Sydneyben megrendezett játékokon indított több versenyzőt, akkor 54-en versenyeztek Ausztráliában.

A három évvel ezelőtti tokiói játékokon aranyérmes sportolóink közül kivétel nélkül mindenki kvalifikált és rajthoz áll a francia fővárosban. Az úszó Illés Fanni, Konkoly Zsófia és Pap Bianka, az atléta Ekler Luca, a kajakos Kiss Péter Pál, a kerekesszékes vívó Veres Amarilla, illetve az asztaliteniszező Pálos Péter egyaránt a címvédésért száll harcba a tizenkét napig tartó multisport-viadalon.

A fogyatékkal élő sportolók megméretésén 180 ország mintegy 4400 versenyzője 22 sportágban harcol a győzelemért, az érmekért és a pontszerző helyekért.

A megnyitóünnepséget szerdán este 8 órakor rendezik a párizsi Concorde téren és a Champs-Elysées-n, amelyen Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó viszi a magyar zászlót. Az ünnepélyes eseményre több mint 50 ezer nézőt várnak. Ez lesz az első olyan paralimpiai megnyitó, amelyet nem egy stadionban rendeznek meg.

Nekik szurkolhatunk a párizsi paralimpián augusztus 28. és szeptember 8. között:

Atlétika (5): LUTERÁN PETRA, Ekler Luca, Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Szőllősi István

Sportlövészet (3): GURISATTI GYULA, Dávid Krisztina, Rescsik Csaba

Úszás (7): Adámi-Rózsa Zsanett, Hotz Csenge, Illés Fanni, Iván Bence, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin

Kajak-kenu (6): Boldizsár Dalma, Kiss Péter Pál, Kiss Tibor, Molnár Nikoletta, Suba Róbert, Varga Katalin

Kerekesszékes vívás (6): Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Osváth Richárd, Tarjányi István, Veres Amarilla

Asztalitenisz (4): Arlóy Zsófia, Major Endre, Pálos Péter, Szvitacs Alexa

Boccia (2): Nagy Vivien, Szabó Alexandra 

Cselgáncs (1): Burányi Flóra 

Erőemelés (1): Tunkel Nándor 

Íjászat (1): Gáspár Tamás

Lovaglás (1): Fonyódi Ildikó

Pályakerékpár (1): Wermeser Zsombor

Triatlon (1): Mocsári Bence

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában