Siker

2024.08.04. 15:20

Muhari Eszter többre is vágyik: csak egy megálló volt az olimpiai bronzérem

Muhari Eszter bronzéremmel térhetett haza a párizsi olimpiáról. A Kemma.hu-nak elárulta, vágyik már a nyugalomra, de ősztől tovább dolgozik azon, hogy valóra válthassa az álmait.

Körtvélyfáy Dina

Muhari Eszterrel hazatérése után beszélgettünk.

MUHARI Eszter
A bronzérmes Muhari Eszter a MOB Szurkolói Klubjában a Tatabányai Sport Club vezetőségével
Fotó: Balogh Zoltán

– Több mint egy hét eltelt a bronzérem megszerzése óta. Mennyiben változott meg az életed a párizsi olimpiát követően?

– Eléggé megváltozott, hiszen nagyon felkapott lettem a médiában. De azért szeretném, ha ennek hamarosan vége lenne, mert szeretem a nyugalmat.

– Arról is olvashattunk az elmúlt napokban, hogy egy nyolcvanéves bácsi, Cseuz László Szentestől egészen Párizsig biciklizett, több olimpiára is kerékpárral jutott el. Találkozott veled, is, te pedig gratuláltál is neki a nem mindennapi teljesítményéhez.

– Pont interjút adtam, amikor találkoztunk. Nagyon meglepődtem. Ugyan arcról nem ismertem fel, viszont anya már mesélt róla nekem. Teljesen sokkolt, amikor elmondta, Magyarországról egészen Párizsig biciklizett. Oda is adtam neki az érmemet.

– Az olimpiai bronzérmedet követő videóban azt mondtad, az a vágyad, hogy egyél egy gyrost, ami meg is valósult. Hogy ízlett a párizsi gyros? Felkészülési idő alatt is beleférhet ez a fogás?

– Jó volt egyébként, egy nagyon menő gyrososnál tudtam enni, olyan volt, mint a hazai. A felkészülési idő alatt is beleférhet egy gyros, de ésszel kell válogatni. A vívóknál is fontos szerepet tölt be az étkezés, de nem ettől függ minden.

– Mire volt még időd Párizsban? Belenéztél más versenyekbe is?

– Voltam kint magyaroknak szurkolni, a kézis fiúk egyik meccsén az egész magyar vívócsapat ott volt. Körbenéztem a városban is, megnéztem az Eiffel-tornyot nappal és este is, de nagyon másra nem volt idő sajnos. Találkoztam a szurkolókkal a Bajnokok Parkjában is, ami nagy élmény volt.

– Hazaérkezésedet követően is sokan gratuláltak neked a Team Hungary szurkolói klubjában, a Kopaszi Kertben.

– Meglepődtem, hogy ennyien vártak rám, nem számítottam rá. A Tatabányai Sport Clubból is többen is eljöttek, ami sokat jelentett nekem.

– Mi lesz a programod a nyár további részében? Elmész nyaralni valahová?

– Tervezek nyaralást, de még nincs semmi konkrét úti cél. Majd a napokban derül ki hova megyünk, valószínűleg a szüleimmel utazom el.

– Mit szóltak a szüleid a bronzéremhez?

– Nagy mélységig nem beszéltünk erről, de örültek. Azt hiszem, talán a bronzmeccset megkönnyezték a lelátón.

– Mikor lépsz legközelebb pástra?

– Novemberben lesz az első világkupa, akkor lépek először pástra. A verseny vélhetően az Egyesült Arab Emírségekben lesz.

– Az olimpia miatt szüneteltetted az egyetemi tanulmányaidat az Egyesült Államokban. Várható a folytatás?

– Augusztusban már kezdődik a félév a Notre Dame Egyetemen, utazom vissza Amerikába. Az ELTE jogi karára is felvettek. Ezt a szakot még nem kezdtem el, de a nagy álmaim között szerepel, hogy elvégezzem.

– Olimpiai bronzot már szereztél, ezek után milyen célok lebegnek a szemed előtt?

– Ez csak egy lépés volt, egy megálló. Nem hiszem, hogy ilyen fiatalon ez elég lenne nekem. A következő években szeretnék egyéni Európa- és világbajnoki érmet szerezni, a csapattal pedig jó lenne a legfényesebb éremhez is felérni. Vannak céljaim, de vívás nem olyan sport, ahol ha egyszer csúcson vagy, mindig ott leszel. Hullámzó, hogy sikeres vagy-e, az is lehet, hogy egy évben csak egyetlen versenyen jön ki a lépés.

Muhari Eszternek jót tett a klubváltás

Muhari Eszter az olimpiai előtti nyílt edzésen is nyilatkozott nekünk. Akkor elmondta, lelkileg nagyon jót tett neki, hogy már a Tatabányánál vív. Úgy érzi, itt profibbként tekintenek rá, így másképp tud hozzáállni a felkészüléshez, a versenyekhez. Olimpiai eredmény tekintetében akkor még óvatosabban fogalmazott. Hangsúlyozta, már az is óriási eredmény, hogy a közvetlen élmezőnybe került huszonegy évesen. Rámutatott, az élmezőnyben kis különbségek vannak a vívók között, de az olaszokhoz, franciákhoz és koreaiakhoz még fel kell érnie. Ez azonban már Párizsban sikerült, hiszen a koreai Song Serát győzte le Eszter a nyolc közé jutásért vívott küzdelemben. Méghozzá rendkívül magabiztosan.

Plásztán Attila, a tatabányai vívószakosztály vezetőedzője az olimpia előtt nem kételkedett benne, hogy Muhari Eszter érmes lehet Párizsban, mint mondta, versenyzőjük céltudatos, jól kezeli a nehéz helyzeteket. Ráadásul ebben a szezonban már az olimpia előtt három egyéni világbajnokot sikerült legyőznie a Grand Prix versenyek során.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában