Cigányzene

2024.08.09. 20:53

Lakatos Mónika fellépése zárta a Zenés Nyári Találkozásokat

Vasárnap lezajlott a Zenés Nyári Találkozások című rendezvénysorozat idei utolsó eseménye Oroszlányban. A programot autentikus cigányzene zárta Lakatos Mónika előadásában.

Baranyai Mihály

Oroszlány honlapja közli, hogy augusztus 4-én véget ért a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár által rendezett programsorozat, a Zenés Nyári Találkozások, amelynek fellépője Lakatos Mónika volt, aki a magyar világzene és az oláh cigányzene nemzetközileg elismert képviselője. Elismertségét jelzi a világ legrangosabb világzenei kitüntetése, a 2020-ban elnyert WOMEX-életműdíj; valamint a 2022-ben megkapott Kossuth-díj.

Az énekesnő vasárnap este kvartett formációval adott műsort a szabadtéri színpadon. Vasárnap este oláh cigánydalokat énekelt, amelyeket ötvözött más nemzetiségek dallamaival is. Állandó zenekari társa a férje, Rostás Mihály, aki gitár- és énekkíséretet adott.

A romazene iránti érdeklődés túlnyomóan annak közismert, afféle bulizós jellegére korlátozódik. Érthető, ha az előadók közül nem sokan merik a színpadon bemutatni a cigányság lelkét mélyebbről kifejező zenét, amely nem csak vidámságot és szomorúságot közvetít, hanem vallásosságot is. Lakatos Mónika azonban vállalta ezt a zenét.

Érdemes kitérni az énekesnő korábban már említett férjére, Rostás Mihályra, becenevén Mazsira. A Magyar Nemzet írja, hogy 2022-ben saját együttest is alapított, a katalán rumbát játszó MazsiMó-GipsyMó zenekart, amelynek nem titkolt példaképe a Gipsy Kings. Az első néhány fellépést stúdiófelvételek követték, hogy azokat kiadandó CD- és bakelitlemezre is rögzítsék.

A vasárnapi koncert a „Hazám” Országjáró turné keretén belül valósult meg, a MOL-Új Európa Alapítvány és az NKA Támogatásával.

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában