Könyv

2024.07.02. 06:46

A bódult, becsajozott költő - kritika

Az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg az Oh, furcsa élet című könyv, melyben Ady Endre magánéletének eddig ismeretlen fejezetéről ad számot a két szerző: Borbás Andrea muzeológus, irodalomtörténész és Csiszár Gábor irodalomtörténész, kutatótanár.

Pöltl Zoltán

A kiadvány két részből áll: az elsőben a szerző tanulmánya, a másodikban Ady Endre és rövid életű szerelmi kapcsolata célszemélyével folytatott levelezése. A kötetből kiderül, hogy ez a hölgy a költő Diósi Ödönné Brüll Adéllal, alias Léda és Boncza Berta, alias Csinszkával való kapcsolata közötti időszakban volt kedvese. Az Ady Endre és Sándor Lászlóné között dúló szerelem előéletéről, annak hátteréről szóló tanulmány is rendkívüli elbeszélés a maga nemében.

Ebből többek között kiderül, hogy a költő bár magát hotelszobák lakójának nevezte egyik versében, de mint a kutatók munkájának köszönhetően kiderült, Ady valójában legalább annyira volt a különféle szanatóriumok rendszeres lakója is. Élete utolsó periódusára ez különösképpen igaz volt, akkor, amikor rendkívül káros és egészségtelen életmódjából adódó különféle betegségei, valamint láncdohányos passziója, alkohol- és kábítószerfüggősége rendszeres orvosi, kórházi ellátásra kényszerítették. 

A könyvbeli tanulmányból kiderül, hogy a hedonista és huncut művész ugyanakkor például magyar közép- és felsőosztály hölgytagjai által sűrűn látogatott mariagrün-i osztrák szanatróiumban sem hagyott fel plátói és kevésbé plátói szerelemi kalandjainak gyarapításával. Ez időtájt és ezekben a luxus ispotályokban szűrte össze a levet egyebek mellett Böhm Arankával, Bisztriczky Józsefné Csutak Valériával, Machlup Henrikné Zwack Emmával, illetve Baróti Marikával, Bruckner Rizával, Dénes Zsófiával, Duschnitz Alice-szal és a kötet főszereplőjével, a Nyanyucinak becézett Sándor Lászlónéval. A könyv különlegessége, hogy abban Ady és Nyanyuci teljes levelezése megtalálható, így lapról lapra nyomon követhetjük miként cserkészi be egymást a két szerelmes. 

A kutatási eredmények mellett tehát egy autentikus irodalomtörténeti postafüzér is felsorakozik, melyből a lánglelkű lírikus egy olyan oldalát ismerheti meg az olvasó, melyet mindig is sejtett talán, de annak részleteit eddig nem ismerhette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában