Digitália

2024.07.02. 06:00

A ChatGPT-vel írt, hamis egyetemi dolgozatok 94%-a csont nélkül átmegy a vizsgán

Egy tekintélyes brit egyetem vizsgáján titokban végzett kísérletből kiderült, a ChatGPT-vel kapcsolatos csalások gyakorlatilag nem észlelhetők. Átmennek az ellenőrzésen: a robot jobban teljesít, mint az emberek.

MW

129258800

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ociacia

Az Egyesült Királyságban található University of Reading kísérletében a ChatGPT által adott válaszokat az elbírálók tudomása nélkül bekeverték a dolgozatok közé. A vizsgán természetesen tiltott volt a mesterséges intelligencia használata – ehhez képest a ChatGPT által írt válaszok 94%-át elfogadták, az átlagnál magasabb pontszámot értek el.

Mondhatjuk úgy is, hogy ez volt az egyetemi vizsgarendszer Turing-tesztje.

Mint ismert, Alan Turing angol matematikus a második világháború alatt a németek titkosító berendezését feltörte. Ő állította fel a Turing-teszt koncepcióját, ami arra hivatott, hogy egy adott gépezetről megállapítsa, képes-e olyan válaszokat adni, mint egy ember. Ez a mesterséges intelligencia hajnalán készült teszt abból áll, hogy a bíráló billentyűzet és monitor közvetítésével kérdéseket tesz fel a két tesztalanynak, akiket így se nem láthat, se nem hallhat. A két alany egyike valóban ember, míg a másik egy gép, és mindketten megpróbálják meggyőzni a kérdezőt arról, hogy ők gondolkodó emberek. Ha a kérdező öt perces faggatás után sem tudja egyértelműen megállapítani, hogy a két alany közül melyik a gép, akkor a gép sikerrel teljesítette a tesztet.

A szöveggeneráló mesterséges intelligencia, például a ChatGPT fejlesztésével számos plágium elleni eszközt fejlesztettek az MI által írt szövegek észlelésére. Kiderült, hogy az észlelő szoftverek nagyon gyengén teljesítenek: az OpenAI szép csendben meg is szüntette az AI Text Classifier szolgáltatását, aminek az lett volna a dolga, hogy észlelje az MI által generált szövegeket.

Ezért a Readingi Egyetem kutatócsoportja a ChatGPT által írt dolgozatok felderítésére embereket, nem pedig eszközöket vetett be. Egyszerűen titokban beadták a ChatGPT dolgozatait is a tanároknak egy nem létező diák nevében.

A kísérletet 2023 nyarán végezték, a dolgozatok pontozását elsősorban az egyetem munkatársai és doktoranduszok végezték.

Az alábbi grafikon a csalásként észlelt, a ChatGPT-vel létrehozott válaszok százalékát mutatja: a dolgozatok 94%-a átment a vizsgán anélkül, hogy bármilyen csalást észleltek volna.

A kísérlet eredményei alapján a kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy „az MI válaszai következetesen jobbak, mint az emberek által adottak, és gyakorlatilag lehetetlen kiszűrni a mesterséges intelligencia által kreáltakat”. Rámutattak, hogy „a mesterséges intelligencia-alapú csalás ellen nem lehet másként védekezni, mint hogy visszatérnek a szóbelizéshez és elhagyják az írásbeli és az online vizsgákat”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!