Megelőzés

2024.07.04. 06:52

Vármegyénkben is elérhető lesz a szamárköhögés elleni védőoltás

Újra terjed a súlyos fertőző betegség az országban. A Kemma.hu megtudta, hogy vármegyénkben volt-e szamárköhögéses megbetegedés, és hogy mi a helyzet a védőoltással.

Kemma.hu

Hazánkban kötelező a szamárköhögés elleni védőoltás. Az elsőt 2 hónaposan kapják a csecsemők, az ismétlő oltásokat pedig 6, illetve 11 évesen adják be a gyerekeknek. Azonban még így is szórványosan előfordulhatnak megbetegedések az országban.  

Újra terjed a súlyos fertőzőbetegség az országban. A Kemma.hu megtudta, hogy vármegyénkben volt-e szamárköhögéses megbetegedés.
Újra terjed a súlyos fertőzőbetegség az országban. A szamárköhögés elleni vakcinát a gyógyszertárak rendelhetik meg a gyártóktól 
Fotó: GettyImages

Magyarországon az átoltottság a kötelező oltásnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően magasabb, mint 98 százalék. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) tájékoztatása szerint azonban a szomszédos országokban tavaly és az idei év elején is jelentősen több szamárköhögéses esetről számoltak be.

Tovább terjed a szamárköhögés

Az NNGYK legújabb adatai szerint június 17. és 23. között 20 új szamárköhögés-gyanús esetet azonosítottak Magyarországon, így idén összesen eddig 96 főre emelkedett a betegek száma. Ráadásul a héten már Komárom-Esztergomban is regisztráltak szamárköhögés gyanús esetet. A Kemma.hu utána járt, hogy valóban elérte-e vármegyénket a fertőzés. 

Mi a szamárköhögés?

A szamárköhögés egy súlyosan fertőző bakteriális betegség, aminek tünetei kezdetben megegyeznek az orrfolyással, lázzal és enyhe köhögéssel járó megfázáséval. Ezt azonban később hetekig tartó súlyos köhögési rohamok követik, majd belégzéskor egy jellegzetes, a szamárbőgésre emlékeztető magas hangot ad ki a beteg. A köhögés annyira súlyos lehet, hogy a beteg az erőlködéstől hányhat, bordája törhet, kimerülhet. A csecsemőknél előfordulhat, hogy a betegség nem jár köhögéssel, hanem helyette időnként légzéskimaradás tapasztalható. A szamárköhögés tünetei a 7-10 nappal a megfertőződés után jelentkeznek csak. A Bordetella pertussis baktérium cseppfertőzéssel, ritkán közvetlen érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed. 

Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kérdésünkre elmondta, hogy az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok végül nem támasztották alá a szamárköhögés fertőzést a Komárom-Esztergom vármegyei lakosok esetében. Hozzátették: legutóbb 2022-ben azonosítottak igazolt szamárköhögéses megbetegedést vármegyénkben. Mindemellett friss közlésük szerint még mindig van olyan vármegye, ahonnan nem jelentettek beteget, így országos járványról nem beszélhetünk. Az NNGYK-tól azt is megtudtuk, hogy a lakosság kérésére újra elérhető lesz a gyógyszertárakban a szamárköhögést megelőző védőoltás. 

Újra elérhető a védőoltás

– Az utóbbi években a lakosság részéről minimális igény mutatkozott a szamárköhögés komponenst tartalmazó oltóanyagok iránt, emiatt a legtöbb gyógyszertár nem tartott készleten ilyen vakcinákat. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ felvette a kapcsolatot a pertussis tartalmú vakcinák gyártóival, hogy a kötelező oltásokhoz biztosított oltóanyag mellett a gyógyszertárakban is legyen vakcina, amely receptre felírva megvásárolható. A visszajelzések alapján a gyógyszer-nagykereskedőnél már elérhető a vakcina, amelyet a gyógyszertárnak kell megrendelnie – adta válaszul kérdésünkre az NNGYK Sajtókommunikációs és Tartalomfejlesztési Osztálya. 

Amennyiben a háziorvos véleménye szerint a betegnél felmerül a szamárköhögés gyanúja, kötelező laboratóriumi vizsgálatot kérni. Hosszantartó köhögés fennállásakor fontos mielőbb orvoshoz fordulni, mert az időben elkezdett antibiotikus kezeléssel a betegség jól gyógyítható.

Fontos a védőoltás
Az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint a pertussis elleni védőoltás fő célja, hogy csökkentse csecsemőknél és kisgyermekeknél a súlyos szamárköhögés megbetegedés és halálozás kockázatát. 

  • A szamárköhögés elleni védőoltás hazánkban a kötelező gyermekkori védőoltások közé tartozik. 
  • Mint azt a Világgazdaság is írta, a DiPerTe néven ismert oltásssal (a betűszóból a középső tag utal a szamárköhögés orvosi nevére: pertussis) szerzik meg a betegség a védelmet a gyerekek. 
  • Emellett a felnőtt lakosság körében általában 10 évente javasolt a diftéria-pertussis-tetanusz tartalmú védőoltás beadása, továbbá az újszülött védelme érdekében a várandósok védőoltása javasolt a harmadik trimeszterben. 

A családban, a közeli hozzátartozóknak adott védőoltás segít megvédeni a fertőzéstől az idősebbeket, illetve az egészségi állapotuk miatt nem oltható személyeket, továbbá a családba érkező újszülöttet is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában