A szakértő válaszol

1 órája

Miért lazíthat az új KRESZ az autópályákon? A szakértő válaszol!

Ahogy arról már többször beszámoltunk, változnak a forgalmi szabályok. Megkérdeztünk egy szakértőt, hogy milyen veszélyekkel esetleg pozitívumokkal jár az új KRESZ.

Kemma.hu

2025. március 31-re ígéri az Építési és Közlekedési Minisztérium, az új KRESZ-t. Számos konkrétumra fény derült már. Ahogy arról korábban már beszámoltunk az egyik nagy változás a sebességhatár megnövelése lenne a sztrádán. Megkérdeztünk egy szakértőt arról, hogy mekkora veszélyt jelenthet az, hogyha 2025 tavaszától az autópálya egyes szakaszain nem 130 hanem 140 kilométer per órával haladhatunk maximum.

Az új KRESZ kitolhatja a sebességhatárokat az utakon
Az új KRESZ kitolhatja a sebességhatárokat az utakon
Forrás: Kemma.hu

Új KRESZ: a szakértő válaszol

Az új KRESZ kialakításának folyamatában a Magyar Autóklub is részt vesz. Dr. Farkas Károly, a Magyar Autóklub Dunántúli Regionális elnöke elmondta, hogy nem jár veszéllyel az autó sebesség emelés.

A jelenlegi KRESZ 1975-ben készült azóta ezt szépítgetik.

– kezdte a szakértő, akivel kitértünk a már említett lehetsége módosításra is, miszerint az autópálya egyes szakaszain felemelhetik a sebességhatárt 130-ról 140 kilométer/órára. A kérdésünk egyszerű volt, mennyire van realitása ennek a módosításnak, miért léphetik ezt meg a törvényhozók.

– A jelenlegi sokkal fejlettebb fékrendszerek másodpercek alatt képesek a nullára fékezni, sokszor a lassúság okozta előzésekből keletkezik baleset – fogalmazott dr. Farkas Károly. 

A hamarosan életbe lépő új KRESZ nem csak a sebességhatárokban hozhat változást, a további újdonságokról is megkérdeztük a szakértőt, hamarosan ezekről is beszámolunk.

KRESZ-tesztek

A jelenleg érvényben lévő KRESZ kapcsán több kvízt is készítettünk már. Teszteld tudásod!

Minden hírünk az új KRESZ-ről

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában