Kvíz

2 órája

Pofon egyszerű KRESZ-teszt, vagy mégsem? Te tudod, ki mehet át harmadiknak?

Sokan elbuknak ennél a helyzetnél, pedig látszólag egyszerű a válasz. A legújabb KRESZ-tesztünk egy kanyarodó főútvonal mindennapos szituációját mutatja be.

Kemma.hu

Közlekedjünk bármikor, az biztos, hogy találkozni fogunk kanyarodó főútvonallal. Nézzük is meg a lenti szituációt, ami elsőre nem is tűnik túl bonyolultnak, de sokakon mégis kifoghat a megoldás. Az áthaladási sorrendet kell megtippelni legújabb KRESZ-tesztünkben, amivel tudásodat is tesztelheted.

KRESZ-teszt, KRESZ, teszt
KRESZ-teszt a kanyarodó főútvonal problémájával
Forrás: vaol.hu

Ilyen kereszteződés található például Tatabányán, Szent Borbála térnél, vagy a vasútállomás és a Vértes Center között, a Jedlik Ányos utca és a Mozdony utca között.

A KRESZ-teszt megoldása

Mint azt a Vaol.hu írta, a megoldás bár egyszerű, mégis sokan elrontják, ugyanis arra tippelnek, hogy elsőként a kerékpáros haladhat, hiszen ő megy a kanyarodó főútvonalon. De ez hibás, hiszen a KRESZ (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól) szerint kanyarodó járművel mindig elsőbbséget kell adni az áthaladó gyalogos részére; és ez alól nem kivétel a kanyarodó főútvonal sem

Így a helyes sorrend tehát a következő:

  1. Gyalogos
  2. Kerékpáros
  3. Autós

Korábbi cikkek KRESZ-teszt témában

Nem ez az első eset, hogy közlekedési problémákkal foglalkozunk kvíz formájában. Múlt héten például egy egyenrangú kereszteződés szerepelt KRESZ-tesztünkben, amit ha még nem próbáltál volna megoldani, akkor épp itt az ideje! Korábban pedig autós oktatóval néztük át a leggyakoribb közlekedési helyzeteket a gyakorlatban. 

Igazi profikhoz, a komáromi Zsikla Autósiskolához fordultunk, és mentünk egy kört Komáromban, hogy átbeszéljük a legfontosabb szabályokat, tudnivalókat, felidézzük, mi mindenre is kell figyelni, és miben segíthetjük mi a többi közlekedő. 

Így például a jobbkéz-szabályt, a körforgalom használatát, a teli és a nyilas zöld közötti különbségeket. Be kell valljuk, sokéves vezetői rutinnal a hátunk mögött is hasznos és fontos tudással gazdagodtunk. Nézd meg videónkat is róla!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában