Csípések

9 órája

Szúnyogok októberben? Megtudtuk, honnan kerültek elő - nem csak az árvíz a ludas

A szakemberek már előre figyelmeztettek, hogy lehetnek ősszel szúnyogok. Megtudtuk azt is, pontosan mi okozza a dunai áradás utáni szúnyoginváziót.

Feleki Marietta

Október első napjaiban egyik reggel úgy ébredt a családunk, hogy tele voltunk szúnyogcsípéssel . Először nem hittünk a szemünknek: októberben szúnyog? Aztán egyre több ismerősünk panaszkodott a szokatlan ősz közepi, szúnyoginvázióra. 

Az árvíz miatt eltűntek a szúnyogok
Újra megjelentek a szúnyogok
Fotó: iiievgeniy

Nem önmagában az árvíz miatt van szúnyog 

Megkérdeztük a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot, mégis honnan kerültek elő a vérszívók. Lehetséges, hogy - ahogy már korábban előrejelezték – a Duna áradása miatt tűntek fel ismét? Bára katasztrófavédelem felkészült ennek eshetőségére, és szeptember végén volt biológiai módszerrel lárvagyérítés a folyók mentén, sok egyed mégis kifejlődhetett.

Kálmán Gergely, a DINPI, kommunikációs referense kérdésünkre elmondta: az őszi szúnyoginvázió bár összefügg a Duna áradásával, ám nem önmagában okozta a rovarok  felszaporodását. Ugyanis bár az ártereken visszamaradó állóvizek segítették nagyobb arányú kifejlődésüket, de ehhez kellett az enyhe időjárás is. Emellett az őszi csapadékos napok után visszamaradó kisvizek a szúnyogfajok kifejlődéséhez ideális körülményeket biztosítottak egész Komárom-Esztergom vármegyében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában