Biodiverzitás

2024.09.12. 11:52

Odútelepítéssel oldanák meg a szúnyogkérdést Esztergomnál +videó

Tudod, mi a szúnyog legjobb ellenszere? A madár. Ennek érdekében lépett két jóbarát Esztergomnál.

Feleki Marietta

Az esztergomi gátőr, Dávid Balázs ismert merész és a köz érdekében tett cselekedeteiről. Nemrég ismét gondolt egy nagyot, és barátjával Takács Norberttel saját kezűleg készített 226 madárodút, amelyeket most ismét kihelyeztek Esztergom-szerte.

Tudod, mi a szúnyog legjobb ellenszere? A madár. Ennek érdekében lépett két jóbarát Esztergomnál.
Másodszor telepíti vissza Dávid Balázs és Takács Norbert a madármentő odúkat
Fotó: Feleki Marietta / Forrás: 24 Óra

Tették ezt azért, hogy a nem költöző madaraknak télen-nyáron legyen költő - és telelőhelyük Esztergomban és környékén. 

— A madarak nem csak azért hasznosak, mert szépek meg énekelnek, hanem azért is mert, fenntartják a természet egyensúlyát: megeszik a rovarokat, így a szúnyogot is. A szúnyog legjobb ellenszere a madár. A nálunk telelő madaraknak pedig egy nyugodt, biztos búvóhely szükséges, ezeket a fák odvában találják meg. 

Tudod, mi a szúnyog legjobb ellenszere? A madár. Ennek érdekében lépett két jóbarát Esztergomnál.
226 odút készítettek
Fotó: Feleki Marietta / Forrás: 24 Óra

Fontos a madarak rendszeres etetése
Dávid Balázs elmondta, hogy a rendszeres etetésnek köszönhetően az elmúlt évek alatt összesen huszonkét különböző madárfajt figyelt meg a saját otthonánál lévő etetőben, volt közöttük erdei szürkebegy, sárgafejű királyka és fenyves cinege is, melyek a Duna mentén igen ritkának számítanak. Elárulta, hogy ha egyszer elkezdjük a madarak etetését, akkor a madarak odaszoknak arra a helyre és számítani fognak arra, hogy továbbra is találnak ott eleséget. Ezért ősztől egészen tavaszig folytatni kell a magvak kihelyezését.

Ám a városban levő fák jó része nem odvas, így ezeknek a madaraknak segítenek helyet biztosítani ilyen kis madár-mobilházakkal.

— Először februárban telepítettük a házikókat. A telelés végén leszedtük, fertőtlenítettük őket, majd a tojásrakás időszakában helyeztük ki ismét őket. Nyár végén ismét jött a takarítás-fertőtlenítés, és most így, tisztán helyezzük vissza őket. 

Mint Dávid Balázs elmondta, Esztergomban 80 odút helyeztek ki, a többi Esztergom környéki településekre került, különböző közintézményekhez. Büszkén mesélte, hogy olyan sikeres volt a telepítés, hogy egy ritka esetet is sikerült rögzíteni: a barátcinege ritkán fészkel mesterséges odúba, ám idén találtak olyan házikót, amelyben ez a faj rakott tojásokat és keltek ki a kicsik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában