Fenntarthatóság

5 órája

Rangos díjat kapott az esztergomi piac

A Green Destinations idén is összeállította az év legjobb fenntartható turisztikai desztinációinak 100-as listáját. Az esztergomi piac is helyet kapott a rangos listán.

Kemma.hu

Négy település, így Veszprém, Sárvár, Esztergom és Tokaj-Hegyalja is rangos díjat kapott a szervezet által összeállított 100-as listán. Az esztergomi piac is a Green Destinations a Globális Fenntartható Turisztikai Tanács (GSTC) által akkreditált desztinációkat tanúsító testület látókörébe került. A szervezet célja, hogy a turizmus területén fenntartható, környezetkímélő megoldások szülessenek. Minősítő rendszerében felméri, hogy a programba bekerülő milyen módon felel meg ezen elvárásoknak és ütemtervet dolgoz ki annak fejlesztésére.

Az esztergomi piacon a kistermelők és a gasztroturisták is megtalálják számításaikat. A Green Destination fenntarthatóságért adta a díjat.
Az esztergomi piacon a helyiek és a turisták is megtalálják számításaikat
Forrás: Facebook/Esztergomi piac

Michelin-csillagos séf az esztergomi piacon

Az idén 170 turisztikai úti cél, és ezen belül 65 európai térség versenyzett azért, hogy a közelmúltban megvalósított fenntarthatósági projektje felkerüljön a Green Destinations TOP100 Stories listájára. Az október 15-én tartott díjkiosztó gálán kiderült, hogy 45 ország indulóiból végül csak 32 ország képviseltetheti magát a TOP100-as listán, köztük Magyarország is, írta a vg.hu.

A listára felkerült Esztergom jó gyakorlata a kistermelői piachoz kötődik, amit a helyi turisztikai szervezet működtet. A piac 50 évig egy egész utcát elfoglalt, 2023-ban azonban saját helyet kapott a város szívében, amelyben zárt üzletsor és nyitott, asztaloknak helyet adó teret is kialakítottak. Van ott hentes, zöldséges, tejtermelő, de a kistermelők is árulhatják portékáikat. A beruházás nem titkolt célja a bevásárló- és gasztroturizmus esztergomi fellendítése is, belépve az esztergomi látnivalók rangos sorába.

Nem csupán a környék helyi termelői számára biztosít értékesítési lehetőséget, hanem a helyi lakosokat és a turistákat egyszerre szolgálja ki. A piachoz városnéző elektromos kisbuszokat, azaz dottókat  is üzembe állítottak, amelyek segítségével a helyi lakosságot támogató programként időről időre transzfert biztosítottak a helyi idős embereknek a piacon való vásárláshoz. 

A gasztronómia szerelmeseit is várják

Az esztergomi piac programokban is bővelkedik. Ezek központjában a helyi alapanyagok, helyi termékek, a rövid beszállítói láncok kialakítása és a helyi vállalkozások egyediségének a bemutatása állt. 

A piacon emellett az esztergomi Michelin-csillagos 42 Restaurant étterem séfje, Barna Ádám Piac42 nevű bisztrója is helyet kapott, helyet adva a magas szintű gasztronómia szerelmeseinek.

Az esztergomi piac nyitvatartása igyekszik igazodni a bevásárlási szokásokhoz. A piacnapokon kívül kedden és csütörtökön is érdemes ellátogatni, hiszen 18 üzlet várja széles választékkal és szolgáltatásokkal a vásárlókat.

  • Kedd: 7:00 - 15:00
  • Szerda: 7:00 - 15:00
  • Csütörtök: 7:00 - 15:00
  • Péntek: 7:00 - 15:00
  • Szombat: 7:00 - 13:00
  • Vasárnap tematikus napokon, egyedi nyitvatartás
  • Hétfő :ZÁRVA

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában