Kezelés

3 órája

Krónikus betegségek: egyre több az asztmás

Ifjabb Bense doktorral most végigvettük, mik azok a krónikus betegségek, amik miatt orvoshoz fordulnak a szülők. A KSH-tól is kerestünk néhány adatot a krónikus betegségekre vonatkozóan.

Feleki Marietta

Nemrég körbejártuk az ősz és a kora téli időszak jellemző betegségeit ifjabb doktor Bense Tamás háziorvossal. Ám akinek gyereke van, nem csak a hideg évszakokban kell odafigyelnie csemetéje kisebb-nagyobb betegségtüneteire. Bense doktor most a gyerekeknél is előforduló leggyakoribb krónikus betegségekre hívta fel a figyelmet, amelyekből évről évre egyre többet regisztrálnak.

Ifjabb Bense doktorral most végigvettük, mik azok az akut és krónikus betegségek, amik miatt orvoshoz fordulnak a szülők.
Ifjabb dr. Bense Tamással végigvettük a gyerekbetegségeket
Forrás: beküldött

Betegségek leggyakoribbika: az Allergia

A modern kor betegsége, amely sokszor már gyerekkorban kezdődik. Lehetnek a tipikus szezonális allergiák, például amit pollenek okoznak. Ezen túl egyéb, például az év bármely időszakában állatszőr vagy poratka allergia is jelentős a gyerekek körében.

Mint Bense doktor elmondta: kezdetben sokszor nehéz elkülöníteni egy egyszerű vírusfertőzést az allergiától. Ha az orrfolyás, köhögés hetekig elhúzódik, fel kell merüljön allergia a háttérben. Ennek kivizsgálás szakorvos feladata.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a regisztrált szénanáthások száma drasztikusan emelkedett az elmúlt 33 évben. Az adatsor az egész lakosságra vonatkozik, a kor és a nemek megoszlását nem tartalmazza.

Asztma

Az elmúlt néhány évtizedben nőtt az asztmás gyerekek és felnőttek száma. Sok esetben egészen kicsi korban alakul ki a betegség, amelyet a szerencsésebbek aztán ki is nőnek. A kevésbé szerencsések azonban élethosszig gyógyszeres kezelésre szorulnak. 

Mint az orvos elmondta: a kialakulásában szerepet játszanak az örökletes tényezők, vagyis az, hogy valakinek a felmenői közt volt asztmás, illetve allergia, környezetszennyezés, passzív és aktív dohányzás.

Több a fiú, mint a lány asztmás
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1999 óta több mint háromszor annyi asztmás gyereket regisztráltak. A az adatokat a 0 és 18 év közötti lányok és fiúk esetében, 10 ezer azonos korú lakosra jutó megbetegedés alapján nézték. Ez alapján elmondható, hogy míg 1999-ben a fiú betegek 2,2 százaléka volt asztmás, addig 2013-ban már a 7,2 százaléka. A lányoknál 1999-ben 1,4, 2013-ban már 4,8 százalékra ugrott.

A gyereknél légzészavar, sípóló kilégzés, mellkasi fájdalom, fulladás hívhatja fel magára a figyelmet. A szülő esetleg gyakori éjszakai, ziháló köhögést is tapasztalhat. Emellett a terhelhetőség is romlik.
Az alapos, pulmonológiai kivizsgálást követően állítják be a gyógyszerelést, amely állhat csak inhalációs,  csak tablettás terápiából, esetleg ezek kombinációjából. Az asztma ma már hatékonyan kezelhető, a beteg általános jólléte szinten tartható megfelelően beállított gyógyszereléssel. 

Túlsúly

Meglepő, de manapság egyre több az elhízott gyerek és kamasz, emelte ki az orvos. Ez is korunk népbetegsége, teszi hozzá, amely egyre fiatalabb életkorban jelenik meg. Okai legtöbbször az életmódban keresendőek: túl sok kalória, illetve szénhidrátbevitel mellett a kevés kalóriaégetés - azaz a mozgásszegény az életmód. 

Mint hozzátette: akad, hogy a gyereknél valamilyen szervi, hormonális okra vezethető vissza az állapot, ám az esetek kisebbik részében áll fenn ilyen probléma. A túlsúlyosság meglétét a magasság-súly arányának (BMI-index) vizsgálatával objektíven diagnosztizálják.

Magas vérnyomás

Napjaink harmadik leggyakoribb gyerekkori krónikus betegségével, a magas vérnyomással is sok az orvoshoz fordulók száma, mondta Bense Tamás. A betegségnek gyakrabban okozója az életmód, akár a túlsúly, mint valamilyen szervi ok. Minél fiatalabb korban jelentkezik, annál valószínűbb a szervi ok, feltétlenül ki kell zárni a háttérben vese- hormonális vagy szívbetegség meglétét.

A KSH adatait tekintve 2023-ban másfélszeres annyi magas vérnyomással diagnosztizált fiatalt kezelnek, mint 1999-ben. A fiúk esetében 10 ezer azonos korúra vetítve 36,8 magas vérnyomással kezelt beteg volt, 2023-ban már 61 jutott minden 10 ezer fiatalra. A lányoknál 1999-ben ez a szám 27,4, míg 2023-ban 34,4 volt. 

Azért nevezik néma gyilkosnak, mert lassan fejti ki áldatlan hatását: a gyakran csak felnőttkorban lesznek következményei a kezeletlen fiatalkori vérnyomás-problémának egy stroke-ként vagy egy szívinfarktusként.

Mint hozzátette: fontos az iskolai és orvosi évi szűréseken a fiatalok vérnyomását is mérni, így hamarabb kiszűrhető egy kezdődő vérnyomás-probléma.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában