Fejlesztés

1 órája

Vízilovak medencéjétől a Szuezi-csatornáig gyártott ez a hazai cég +fotók

Több mint 228 millió forintos beruházást ünnepelt a tatabányai cég. Az ASG technológiai újítást jelentett be: saját fejlesztésű és a világ bármely pontjáról irányítható szerelvényeket, okosszelepeket állít elő új logisztikai központjában.

Kemma.hu

Az ASG Szerelvény Kft. olyan saját fejlesztésű szerelvényeket, szelepeket és elzárókat állít elő, melyek képesek csővezetékek elzárására és nyitására a világ bármely pontjáról.

ASG raktárátadó Tatabányán
Az ASG több mint 228 millió forintos beruházást ünnepelt
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Átadóra hívták a sajtó képviselőit az ASG-hez, ahol 228, 4 milliós projektről beszélt Károlyi Zoltán. Az ügyvezető bemutatta a Széchenyi Terv Plusz program keretében létrejött projektet, amelynek keretében innovatív fejlesztések megvalósításának technológiai támogatására nyert pénzt a cég.

Bencsik János országgyűlési képviselő is örömmel konstatálta, hogy a mesterséges intelligencia által kezelt rendszerhez az ASG által gyártott termékek teljes mértékben tudnak csatlakozni, ebben pedig piacvezető a tatabányai cég. Egyebek mellett a projektnek hála, csőtörés esetén az okos szelepek érzékelik a nyomásesést, mobilapplikáción is képesek riasztani a rendszer kezelőit, akik távolról ki tudják zárni a sérült szakasz előtti és mögötti területeket. Az intelligens vezérléssel ellátott eszközök képesek nyomatékot érzékelni, folyamatos adatgyűjtéssel előre jelzik a karbantartási igényeket, így elkerülhető egy szelep beszorulása, vagy egy elzáró szerelvény tengelytörése. Mint megtudtuk, a berendezések elektromos hálózat hiányában napelemmel is működtethetőek, illetve a beépített speciális akkumulátornak köszönhetően 900 működési ciklust képesek végrehajtani áramszünet esetén.

Károlyi Zoltán beszélt arról is, hogy az önerővel együtt 700 millió forintos beruházás eredményeképpen elkészült egy 1500 négyzetméteres csarnok, mely napelemekkel és hőszivattyúkkal megtermeli saját energiafelhasználását. A projekt részeként a társaság egy felhő alapú vállalatirányítási rendszerre tért át, ami lehetővé teszi, hogy a termelés, a raktározás és az értékesítés a világ bármely pontjáról elérhető és kezelhető legyen. Példaként említette, hogy az Arab Emírségek, például Dubaj is nagy hasznát vette már a tatabányai cég által gyártott csatorna- és az öntözőrendszer elemeinél, sőt, a fővárosi állatkert víziló-medencéjébe is gyártottak szivattyút, de a Szuezi-csatornánál is használtak szakemberek a Tatabányán készült elemekből.

Az ASG múltja és jelene

Az ASG Szerelvény Kft. az egykori tatabányai szénbányák acélszerkezeti gépgyára egyik részlegének tevékenységét folytatja. Csővezetéknél alkalmazott ipari szerelvényeket, szelepeket, gömbcsapokat, tolózárakat és ezek vezérléseit forgalmazzák, illetve részben gyártják saját márkás termékként, valamint a lakosság részére épületgépészeti cikkeket értékesítenek.

A társaság az ország számos nagyberuházásához szállít csővezetéki egységeket, illetve műszaki tanácsadást nyújt a hálózatok tervezéséhez és a berendezések üzembe helyezéséhez.

Az ASG szerelvény KFt. 2022-ben költözött jelenlegi telephelyére, akkor a korábban bérelt raktárak és irodák helyett egy önkormányzattól vásárolt teleken 400 millió forintért egy szintén 1500 négyzetméteres csarnokot építettek. A most átadott fejlesztéssel a vállalkozás 10-ről 22-re növelte létszámát. A társaság éves árbevétele 2022-ben 1,3 milliárd, 2023-ban pedig 1,7 milliárd volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!