Bányásznap

2024.09.02. 17:20

Videókon, fotókon a bányászvárosok hétvégéje: egy helyen minden, ami veletek történt

A vármegye mindhárom jelentős bányászvárosában egész hétvégén tartalmas programok várták az érdeklődőket bányásznap alkalmából. Munkatársainktól [email protected]

Kemma.hu

A bányásznap első eseménye a hagyományt követve, augusztus 31- reggel 9-kor a zenés ébresztő volt. A Dorogi Bányász Zenekar szolgáltatta hozzá a zenét és az alkalomhoz illő hangulatot a József Attila Művelődési Ház előtt, az Otthon téren.  Ezután a megemlékezés programja következett. Elsőként Erős Gábor, országgyűlési képviselő, és Romanek Etelka, a vármegyei közgyűlés alelnöke helyezték el a kegyelet koszorúját a Dorogi-szénmedence és a Pilis térségében hősi halált halt bányászok emlékművénél. Őket dr. Tittmann János polgármester, valamint a dorogi önkormányzat és a bányász szervezetek küldöttei követték. A koszorúzók között a kőbányászokat Mocsik Imre, a Baumit Kft. üzemvezetője képviselte.

Ezt követően a József Attila Művelődési Házban Bányászat és sport címmel zajlott konferencia. A  következő program a művelődési ház galériájában várta az érdeklődőket, ahol ifjabb Rendes Csaba, Dorog Város Egyesített Sportintézményének vezetője ünnepélyes keretek között nyitotta meg a 110 éves a Dorogi Sport című kiállítást. 

Több helyszínen kínáltak bányászati programokat Oroszlányban a hétvégén. Így a Kölcsey központ és annak szabadtéri színpada, a Bányász Klub, a sportcsarnok, valamint a Bányászati Múzeum udvara is gyorsan megtelt. Összességében fergeteges koncertek, csilletoló verseny, kiállítás, bányásztalálkozó, koszorúzás, nemzetközi cselgáncsverseny, bányászkupa, bányászételek főzőversenye, kerékpártúra és mécseses felvonulás is várta a hétvégén az érdeklődőket. 

Nagyon gazdag volt a programsor. Egyrészt, mert az országos rendezvény szervezésének jogát is elnyerte a város, másrészt pedig mert az idén ünnepli a 70 éves fennállását. Olyan híres előadók léptek színpadra mint Tarján Zsófi, azaz a Honeybeast, de a Republic, Nagy Bogi és Rácz Gergő is várta zeneszerető közönségét. Hogy a gyermekeknek is kedvezzenek a szervezők, Kalap Jakab is bemutatkozott műsorával. 

Talán nem túlzás azt állítani, hogy több ezer ember fordult meg egy-egy rendezvényen, amik mindegyike garantálta a felhőtlen kikapcsolódást, ám igyekezett méltó emléket állítani az egykoron nagyra becsült szakmai képviselőinek.

Lazók Zoltán polgármester a nyitóünnepségen elmondta, hogy az oroszlányi szénbányák termelése 1985-ben volt a legnagyobb, ekkor 7900 dolgozót foglalkoztattak, és mintegy 3,8 millió tonna szenet termeltek. A bányászkodás 77 éve alatt csaknem 140 millió tonna szén került a felszínre az oroszlányi bányák jóvoltából, ezalatt 214 bányász vesztette az életét. Így ez az alkalom nem csak a múlt előtti tisztelgés, hanem a közösség erejének az ünnepe is egyben.

Több helyszínen, számos program várt azokat, akik részt vettek a 74. bányásznapi programokon. Tatabányán a hagyományos és hagyományteremtő események sokasága között az egyik leglátványosabb a zenés felvonulás a Bányász Kegyeleti Emlékműtől a Bányászati és Ipari Skanzenig. A rekkenő forróságban is dísz-egyenruhákban vonultak a hagyományőrzésben is élenjáró egyesületek helyi szervezeteinek tagjai, s zenélt a fúvószenekar, s pörgették a botokat a mazsorettek.

A skanzenben Szücsné Posztovics Ilona köszöntötte a vendégeket, a kitüntetetteket. Tatabánya Közbiztonságáért Díjat a Tatabányai 4x4 Terepjárós Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vehették át, akik vármegyénkben és azon kívül is segítenek veszély, vagy katasztrófa esetén. Három éve elnyerték a vármegyei Év Önkéntes Szervezete díjat, s a Magyar Vöröskereszt is dicséretben részesítette a csapatot.

Solymos Mihály-díjat Pacsai Imre vehetett át, aki aknászként, főaknászként majd pedig bányamérnökként dolgozott, s munkáját precizitás mellett, hatalmas szakmai tudással végezte. Negyedszázada tevékenykedik az Országos Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) helyi csoportjában, s események, programok szervezője, vagy résztvevője.

A skanzen területén élő múzeum mellett megannyi gyerekprogram várta a családokat, miközben a Tulipános Házban helyi művészeti együttesek mutatkoztak be, s a Május 1. parkban egymás után léptek fel az együttesek. A programok vasárnap is folytatódtak a Május 1. parkban és a mellette lévő Tulipános Rendezvényházban, s annak udvarán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában