2 órája
Dianás cukros és konzum? Megérkeztek a retró ízű szaloncukrok a piacra
Két hete már árulnak karácsonyi édességet a régi piacon. Jánoség nem sejtették, hogy ilyen nagy lesz rá az igény, de a szaloncukor úgy fogy, szinte viszik mint a cukrot.
Faluvégi János standjánál már jól láthatóan karácsonyra készülnek. Harminc féle szaloncukor közül lehet válogatni a Kond vezér utcában, az úgynevezett régi piacon.
– Viszik mint a cukrot – kiált fel a piac bejáratánál az eladó, holott tényleg az. A legkedveltebb ízek sorakoznak egymás mellett. Van itt pisztáciás, kávés, banános, marcipános, zselés, kókuszos, aszalt szilvás és rumos szaloncukor, de a retró szerelmeseinek sem okoznak csalódást: dianás cukor ízű és konzum szaloncukor is kapható Jánoséknál. Igazi különlegesség a madártejes, a sárgadinnyés, a Raffaellós és a fahéjas almás is. A Vadász pedig nem ital formájában, hanem édességként kapható ét és tejcsokis formában is.
Jól tudják, hogy korai az időpont, de ez már egy bevált szokás. Náluk dekagrammra kapható a szaloncukor, így mire eljön az ideje, mi kerüljön a fára vagy éppen alá, akár mind kipróbálható. – Gondoljon csak bele – kezdi mesélni János. – Megveszi az ember az előre csomagolt szaloncukrot, aztán dobhatja ki az egészet, ha az éppen nem finom. Ezzel szemben nálunk, néhány szemet is vihet a vásárló, próba gyanánt – teszi hozzá. A szaloncukor kilónkénti ára 3450 és 5900 között mozog. Természetesen összetételtől függ, hogy mennyit kérnek érte az árusok.
Szaloncukor és dió is kell az ünnepi asztalra
Már a diót is keresik a vásárlók a karácsonyi süteményekbe. Rendkívül kedvező áron találtunk a piacon. Lehet kapni egészben, amit majd fel kell törni, aztán előre csomagoltan, kimérten, de pucolt formában is kínálják magukat a szép aranyló barna szemek. Áruk 3450 és 3950 közötti.
Fenyőre kerül a zserbó: 22 féle szaloncukorból lehet választani a tatabányai piacon
Ottjártunkkor Mari néni válogat, azt mondja, náluk nincs karácsony diós bejgli nélkül. A születésnapja is december 24-én van, úgyhogy számtorta helyett mindig szám alakú bejglit süt. A végeredményt már nem is mertük megkérdezni tőle, hogyan éri el, hogy a bejgli sütés után is egyben maradjon, ahelyett hog megtörne.