Haderőfejlesztés

1 órája

Újabb „koronaékszerek” érkeztek Tatára

Újabb „koronaékszerek” érkeztek Tatára. Két Leopard 2A7-es harckocsi érkezett a tatai dandárhoz, ezzel összesen 24 csúcstechnológiás lánctalpas van Tatán.

Kemma.hu

Fontos vizsgán vannak túl a Magyar Honvédség legmodernebb tankjai, a Leopard 2A7-esek és azok fiatal kezelői, akik a jövőben ki-, illetve átképzik a tatai dandár harckocsizóit. A löveszet eredményeit egy olyan különleges konténerből lehetett nyomon követni és kiértékelni, amilyen még a német Bundeswehrnek sincs – írta a Magyar Nemzet. 

Újabb "koronaékszerek" érkeztek Tatára.  Két Leopard 2A7-es harckocsi érkezett a tatai dandárhoz, ezzel összesen 24 darab csúcstechnológiás lánctalpas van Tatán.
Két Leopard 2A7-es harckocsi érkezett a tatai dandárhoz, ezzel összesen 24 csúcstechnológiás lánctalpas van Tatán
Fotó: MH Klapka György 1. Páncélosdandár Forrás: Facebook

– A Leopard 2A7HU harckocsik első magyarországi kiképzési feladataként a szomódi lőtéren lezajlott a páncélosok rendszerbeállító lövészete – ismertette a Tata melletti lőtéren csütörtökön Nagy Norbert őrnagy, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj parancsnokhelyettese.

Még 20 Leopard 2A7-es érkezik

Az őrnagy tájékoztatása szerint a háromnapos eseménysorozaton vizsgálták, hogy a kezelőszemélyzet hogyan sajátította el a kiképzésen tanultakat, milyen pontosan képesek eltalálni a célpontokat. 

– Korábban a páncélosokkal már végrehajtották a belövést, beállították a löveg irányzóberendezéseit. A feladat végrehajtását egy olyan éleslövészetet ellenőrző konténer segíti, mely még a Bundeswehrnek sincs – mondta el a parancsnok-helyettes. A konténerben egyszerre négy harckocsi lövészetét tudják figyelemmel kísérni, a kezelők látják a páncélos belsejében történteket, illetve tükrözve figyelhetik meg a kezelők által látott képernyőket, a lövegek irányzóinak tevékenységét.

– A katonák korábban gyakorlatot szereztek a T–72-esen, illetve Leopard 2A4-esen és részt vettek a gyári felkészítésen. Ha teljesítik a kiképzési célt, akkor ők fogják a legénység többi tagját átképezni – tette hozzá Nagy Norbert.

Jól halad az átfegyverzés

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint az alegység átfegyverzése jól halad

– A most beérkező eszközök, valamint a hazai kiképzések és a Németországban zajló gyári felkészítések is biztosítják az állomány átképzését a korábbi T-72-es harckocsikról az új technikára. „A megújuló páncélos fegyvernem 2028-ra válik teljessé, akkorra 44 Leopard 2A7HU, 5  Wisent 2HU műszaki vontató és 3 Leguan 2HU hídvető harcjármű érkezik Magyarországra – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Ahogyan arról korábban a Kemma.hu beszámolt, összesen 44 Leopard 2A7HU harckocsit állít hadba. A jelenleg legmodernebb, gyártásban lévő tankból szerdáig 24 érkezett meg Tatára, a páncélosdandárhoz. A harckocsi igen magas fokon automatizált, szenzorok és számítógépek sokasága segíti a harcban, a megerősített és áttervezett páncélzat mellett a továbbfejlesztett, Rheinmetall gyártmányú harckocsiágyú a fő erőssége.

A honvédség koronaékszerei

A honvédelmi miniszter korábban úgy fogalmazott, hogy az új harckocsik a honvédség koronaékszerei. 

− A mai nappal új időszámítás veszi kezdetét hazánk haderejében. A Magyar Honvédség képességfokozása új szintre ért, haderőfejlesztési programunk egyik koronaékszere érkezett Tatára. A Leopard 2A7 harckocsi korunk egyik legmodernebb és legütőképesebb, a világ élvonalába tartozó harckocsija− mondta a honvédelmi miniszter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában