2024.09.28. 17:29
Ízkavalkád a tatai gasztronómiai fesztiválon + fotók, videó
Mangalicás velőt, szalontüdőt, tatár bifszteket és szilvalekváros csavart fánkot is kostól hat az, aki kilátogat a tatai gasztronómiai fesztiválra. A SVÉT idén már harmadik alkalommal hozta a városba a neves országos gasztronómiai rendezvényét, ahol a legjobb hazai éttermek és borászatok kínálták finomságaikat.
Újra gondolt hazai ízek és különleges ínyencségek várják azokat, akik kilátogatnak idén a 14. SVÉT-re, vagyis a Stílusos Vidéki Éttermiség gasztronómiai fesztiváljára a tatai Esterházy kastély udvarába. A rendezvénynek idén harmadik alkalommal házigazdája a tatai Platán Bisztró, ahol most is három fogással várták a vendégeket.
Sokan tervezték úgy a hétvégét, hogy már a szombati ebédet is neves gasztronómiai fesztiválon fogyasszák el, ahol összesen 35 étterem, 20 borászat, több kézműves termelő és termelői közösség várja két napig a vendégeket. Bár a legtöbb étterem étlapján igazi különlegességek szerepeltek, a hazai ízek is helyet kaptak a menükben.
SVÉT az ízek kavalkádja
Az esemény főszereplője idén is a mangalica volt, ami az éttermek bátran újraértelmeztek. Így volt aki szalontüdővel, más „hot dog-al”, vagy épp tatár bifsztekkel, pizzával, esetleg velővel készült ételeket tettek az asztalra, de mindnek a mangalica adta a fő alapanyagát. A rendezvény vendége idén a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület és Panyola község, ahol alma, körte és szilva alapanyagokból készül finomságokkal ismerkedhettek meg a vendégek.
GALÉRIA: Ízkavalkád a tatai gasztonómiai fesztiválon, avagy finomságok a SVÉT-en (Fotó: Z.M.)
Fotók: Zetovics MárióAz érdeklődők pedig még azt is megnézhették, hogy hogyan is készül az igazi Szatmári szilvalekvár. A két napos rendezvény közben két hatalmas rézüstben készült a hagyományos finomság, amit természetesen meg is lehetett kóstolni. Panyola község pedig elhozta Tatára a csavart szilvás fánkot, ami szinte vajként olvad szét a szájban. A tatai dandár konyhája az idei SVÉT-en is csillagos ötösre szerepelt. Szombaton 750 adag étellel készültek, aminek több, mint a fele három óra alatt elfogyott.
Díjátadó
A SVÉT-en adták át a neves gasztronómiai lap, a Magyar Konyha elismeréseit is. Idén hárman vehették át a termelői díjat, amit többek között Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke adott át. Lévai Anikó köszöntőjében megemlítette, hogy ő is állattartó családból származik, ahol nincs pihenés és szabadnap és csak az kap reggelit, aki már az állatait ellátta reggel. És boldogok lehetnek azok, akiknek az asztalára egy hazai családi gazdaság termékei kerülhetnek.