Piacmustra

2024.09.04. 17:20

Általában csak októberben jelenik meg az illatos, kék szőlő + fotók

Szeptemberben már az ősz ízeit lehet felfedezni az újvárosi régi piacon. A paradicsom, a paprika, a kukorica és a piros gyümölcsök már leköszönőben vannak, de van olyan áru is, ami hetekkel korábban érett a szokásosnál...

Kemma.hu

Szilva, szőlő és körte. Ez a három gyümölcs uralja most az újvárosi piacot Tatabányán. Természetesen, bőven van még hely a standokon a nyár kifutó ízeinek is az őszi színkavalkád mellett.

Piacmustra Tatabányán
A piac kínálata bőséges: a nyár ízeit lassan felváltják az őszi gyümölcsök és zöldségek
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

– Ilyen rossz évünk még nem volt – vonja le a következtetést a nyári bevételekről Faluvégi János, az újvárosi piac egyik eladója. Szerinte a tikkasztó hőség miatt fordult meg a szokásosnál kevesebb vásárló a piacon, és a multikkal is évről évre egyre nehezebb felvenni a versenyt. Szavainak hitelt ad, hogy hét éve árul a régi piacon, így látja a különbséget, ráadásul valami egészen más változásra is rámutat.

Az eladó jól ismeri a különböző zöldségek és gyümölcsök érési folyamatait. Így aztán jól tudja azt is, hogy bizonyos szőlőfajták, mint például az Othello jóval korábban érkezett az idén. Azt mondja, szeptember végén, vagy október elején kellene szüretelni...

Piacmustra Tatabányán
Top Gun fajtájú szilvát is találtunk a piacon, viszont Tom Cruise - az amerikai film főszereplője - sehol sem volt 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Standján megtalálható még az őszi-és a sárgabarack. Meglepő módon nyilatkozik a görög-és sárgadinnyéről. Faluvégi János szerint, hiába ünnepeljük holnap Lőrinc névnapját, szerinte a híres mondás, hogy ezután már megváltozik a gyümölcshús jellege és kásás lesz, nem feltétlen igaz. Mutatja a dinnyehasábokat, valóban friss, üde és ropogós egy-egy szelet. Ha már dinnye! Néhány méterre, egy másik standnál savanyúságnak való kicsi dinnyét is lehet kapni.

Piacmustra Tatabányán
Szőlők kezdik átvenni a főszerepet a standokon, holott van olyan fajta, aminek csak a hónap végén kellene érnie...
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Összesen 1250 és 1750 között kapható a Saszla szőlő. A vilmos körte kilós ára 1150 forint, az Othello pedig 1250. Vásárlóknál is érdeklődtünk, azt mondják, hiába a multik színes és széles kínálata, bizony jobban szeretnek piacon vásárolni. A zöldségek és gyümölcsök minősége, valamint íze továbbra is verhetetlen a standoknál. Ezek szerint még mindig szívesebben vásárol a többség a piacon, az eladók épp az ellenkezőjét állítják.

A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy kérdőívek segítségével keresi a régi piac leendő helyszínét az önkormányzat. A tervben felmerült a régi autóbuszállomás helyszíne is, ami megközelíthetősége miatt kitűnő választás lenne. Tatabányának a TOP Plusz Európai Uniós pályázati időszakban ismét lehetősége nyílik új vásárcsarnok, piac építésére pályázati támogatás elnyerésére. Korábban a piacépítéshez elnyert 1,3 milliárdos támogatás kevésnek bizonyult, így azt a megvalósult projektek önerő kiegészítésére használhatta fel a város a kormányzati döntések alapján.

Piac: Moldovát és Top Gunt is megtaláltuk

Híres és neves gyümölcsfajták is felbukkantak az újvárosi piac standjain. Például, a Top Gun szilva is nagyon nyerő a vásárlók körében. Az elnevezésről bizonyára sokaknak eszébe juthat az amerikai film főszereplője, Tom Cruise, de a rajongóknak rossz hír lehet, hogy ő bizony sehol sem tűnik fel a piacon. Ugyancsak sokatmondó Moldova. A Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas, valamint Karinthy-gyűrűs író helyett csak egy sötétkék színű csemegeszőlőre bukkanunk. Azonban még így is nyerő a vásárlók körében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában