Kiállítás

2024.09.05. 17:54

Halálos és szerencsét hozó babonák költöztek Neszmélyre

A világ minden táján jelen vannak a népi babonák és hiedelmek. Egy most nyílt neszmélyi kiállításon most ezekkel ismerkedhet meg a közönség.

Goletz-DeáK Viktória

Mindenkinek van valamilyen babonája. Van, aki a fekete macskától, vagy a péntek 13-tól tart, más a négylevelű lóhere erejében hisz. Azt azonban már kevesen tudják, hogy vajon mi állhat a hiedelmek hátterében. Erre kaphatnak választ az érdeklődők Neszmélyen, a Helytörténeti Múzeumban, ahol egy éven keresztül lesz látható a kiállítás.

A világ minden táján jelen vannak a népi babonák és hiedelmek. Egy most nyílt neszmélyi kiállításon most ezekkel ismerkedhet meg a közönség.
A neszmélyi kiállításra a világ különböző babonáival ismerkedhetnek meg a látogatók 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

 A különböző babonák, hiedelmek a régi időkben az emberek hétköznapjait képezték. A régebbi korok embere természetfölötti jelenségként tartotta számon, melynek következtében féltek is tőle. Mára ez azonban átalakult. A vándorkiállítás a Népi Hiedelmek Múzeuma gyűjteményének része. Ahol szeretnék bemutatni, hogy „van élet a lucaszéken túl”. 

A babonák és hiedelmek kiállítása

A tárlaton nem csak a hiedelmekben szereplő tárgyakkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de a hozzájuk kapcsolódó babonák kialakulását, történetét is megtudhatják. Többek között megismerhetik a mágikus olló, a holtak kenyere, a szerencse patkó és még majd két tucat hétköznapinak tűnő tárgyhoz kapcsolódó hiedelmeket.

Soltész Babett, a település közművelődési és közönségkapcsolati szakembere a Kemma.hu-nak elmondta, hogy már a kiállítás megérkezésekor egy jól ismert népi hiedelmet kell "legyőznie" a látogatnak.

– Ha az ajtóban egy létra fogadja, nyugodtan menjen át alatta, csak ne feledje az ujjait keresztbe rakni közben – figyelmeztetett a szakember, aki végigkísérte portálunk munkatársait a tárlaton a legérdekesebb tárgyak történetét felfedve. 

–  A világ minden területén találkozunk népi hiedelmekkel, melyek közül csupán néhány örvend széleskörű közismertségnek. Például a mindennapokban használt ollónak mágikus erőt tulajdonítottak. Európa-szerte használták természetfeletti lények megsebesítésére, a pásztorok pedig a farkasok elleni védekezésben játszott szerepet. Az összekötött olló a farkasok szájának bezárását jelképezi. De például a kézimunkához is rengeteg babona társult. A hiedelem szerint, aki kedden font, azt a boszorkányok elragadták és halálba táncoltatták. A világ számos helyén pedig úgy tartották, hogy a fonás és a szövés révén tudják tartani a kapcsolatot a természetfeletti világgal – árulta el Soltész Babett. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában