Kikapcsolódás

2024.09.11. 11:20

Fotókon és videón a 96 órás dunai horgászverseny

Hétfőn reggel kezdődött Neszmélyen a 96 órás nagyhalfogó verseny. Összesen 30 csapat indult az ország minden részéből. A Kemma.hu is kilátogatott a négynapos horgászversenyre.

Kemma.hu

Neszmélytől Süttőig horgászok lepik el a Duna-partot a héten. A négynapos nagyhalfogó horgászversenyen 30 csapat indult az egész országból. A vármegyei horgászegyesületek szövetsége (KEMHESZ) minden csapatnak 3-4 hektáros területet biztosít a neszmélyi belső Duna-ágban. A Kemma.hu is kilátogatott a versenyre, ahol pont egy 12 kilós amurt mérlegeltek. 

Hétfőn reggel kezdődött Neszmélyen a 96 órás nagyhalfogó verseny. Összesen 30 csapat indult az ország minden részéből. A Kemma.hu is kilátogatott a négy napos horgászversenyre.
A 96 órás horgászversenyen az 5 kiló feletti halakat mérlegelik. A Galla Line Team egy 12 kilós amurt fogtak ki 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Kedden délután a Galla Line Team csapatához érkeztek a szervezők, hogy lemérjék a legújabb horogra akadt halat. A horgászok elárulták, hogy ez volt a versenyen az első értékelhető, vagyis 5 kilogramm feletti fogásuk. Kérésünkre azt is elmondták, hogy mivel sikerült megakasztani a halat. A csapat a tigrismogyoróra esküszik, egyébként a portálunk által megkérdezett versenyzőknek is ez a csali lapult a hordóikban.

Különleges horgászverseny

A verseny a „Fogd ki és engedd vissza!” elv jegyében rendezik. Schmidt Kovács Bence, a KEMHESZ szakmai igazgatójától megtudtuk, hogy minden csapatnak kötelessége a halakat a mérlegelésig épségben megőrizni, majd sebfertőtlenítő használata után a bíró jelenlétében visszaengedni, a fogások után azonnal mérlegelnek.

Hétfőn reggel kezdődött Neszmélyen a 96 órás nagyhalfogó verseny. Összesen 30 csapat indult az ország minden részéből. A Kemma.hu is kilátogatott a négy napos horgászversenyre.
A halak védelmében egy pontybölcsőbe helyezik el a kifogott halakat a mérlegelésig
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

– A 96 órás versenyen 0-24 órában a parton ülnek a horgászok. A versenyen az elsődleges szempont, hogy a horgászok kimagaslóan odafigyeljenek a hallal való bánásmódra. A horog ütötte sebeket le szoktuk kezelni fertőtleníteni, illetve ha van bármilyen egyéb sebe, akkor azt is kezelik egy speciális szerrel. A megfogás után a horgászok egy pontybölcsőben, vagy pontymatracon helyezik el a halakat. Ezzel is védik a nagytestű halak belső szerveit, hogy ne ütődjön meg, ne a partra legyenek rakva. Ezzel próbáljuk megelőzni az olyan sérüléseket, amik nem is látszódnak akkor, de pár hét múlva jelentkezhet miatta egy olyan bevérzés, amitől nem tud úszni – árulta el a szakmai igazgató, akitől egyéb érdekességeket is megtudtunk a 96 órás horgászverseny fontosságáról. Mint kiderült ez igazából több, mint egy nagyhalfogó verseny. A behúzós horgászat lényege ugyanis, hogy először radarral felszerelt motorcsónakkal megfigyelik medret, ebből következtetnek a halak vonulási útjára, vagy táplálkozási helyére.

Jelölést kapnak

A halak nyomonkövethetőségének még van egy fontos része. Minden tíz kiló feletti kifogott ponty egy jelölést kap. 

– A verseny sajátossága, hogy a szövetség megjelöli a tíz kiló feletti pontyokat. Ezt szakmai feladatunknak is tekintjük. Ebből rengeteg adatot megtudhatunk. Például, hogy a halak itt élnek-e, vagy vándorolnak, merre vannak szaporodáskor. Az elmúlt években például volt olyan hal, amit itt a versenyen jelöltünk meg és Adonynál fogtak ki újra – árulta el a horgász. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában