Főzőverseny

2024.09.02. 15:45

Bányász ételek sava-borsa főtt a jubiláló programon + fotók

Számos koncert, sportprogram, koszorúzás és kiállítás után a gasztronómia is kulcsszerepet kapott az oroszlányi bányásznapon. Vasárnap délelőtt előkerültek a fakanalak és az idén is bányász ételek rotyogtak a kondérokban.

Kemma.hu

A Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar vasárnap reggeli ébresztőjével indultak a vasárnapi bányásznapi programok Oroszlányban. Ezt követte a bányász ételek versenye.

Bányász ételek főzőversenyen a Bányászati Múzeumban
Bányász ételek főzőversenye: kora délben már rotyogott az étel az összes bográcsban
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Néhány órával később, már a muzsika után, a gasztronómia kapott főszerepet. A Bányászati Múzeum adott otthont a hagyományos programnak, ami baráti társaságok, családok, munkahelyi kollektívák részvételével kezdődött. Ez volt a X. Bányász Ételek Főzőversenye, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében.

Bányász ételek főzőversenye Oroszlányban
Baráti társaságok is kilátogattak a vasárnapi rendezvényre
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A 17 induló csapat ízletes ételei a zsűrit is lenyűgözték, nehéz volt döntést hozniuk a finomabbnál finomabb főzetek között. A versenyt végül megosztott első hellyel a Két Jocó és a Gee Power csapata nyerte meg. A dobogó második fokára lépett a Gyüttmentek csapata, míg a Bányász Zenekar séfjei kapták a harmadik helyezettnek járó díjat.

Különleges ételek készültek. Például Bányászgombóc – darált hússal töltött krumpli – is. Érdekesség, hogy csupán egy csapat, a Szijj Irma kamarakórus készített lecsót, de főtt szarvaspörkölt és sok-sok második fogás is. A káposztás palacsinta mellett jól megfért a tócsni és a pogácsa.

Az ízek mellett a terítékre is figyeltek. Mindezt Fátrai Mártától tudtuk meg, az ítészek egyik tagjától. Véleménye szerint ennél a pontnál a Hölgyklub, valamint Nyitra Jánosné és családja érdemelt elismerést. Mártán kívül a BDSZ képviseletében Dancs József, valamint a szakács és cukrász végzettségű Leányvári Krisztina alkotta a zsűrit, akinek megalapozott szakmai tanácsait megfogadták a versenyzők.

Bányász ételek főzőversenye Oroszlányban
A rendezvény mellett hagyomány az is, hogy a BDSZ csapata is fakanalat ragad a gasztronómiai programon
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Kiváló hangulatban telt a verseny, és ezt Körtvélyfáy Zoltán, a Kölcsey központ igazgatója is megerősítette portálunknak. Szerinte a korábbiakhoz képest az idén jóval kevesebben vettek részt a gasztronómiai programon, több okból.

Bányász ételek főzőversenye Oroszlányban
Egész különleges ízek is főttek a kondérokban - lecsó, szarvaspörkölt, krumpligombóc és chilis bab is került a tányérokba
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A bányász ételek sava-borsa

A dirigens szerint a kísérőrendezvény hiánya volt az egyik ok, ráadásul nem képviseltette magát egy testvérvárosi delegáció sem. Ezenkívül a szlovákok is hiányoztak, akik a rendezvény sava-borsát adták az előző években. Az igazgató szerint érdemes megfontolni, hogy jövőre másik helyszínen, a múzeum udvara helyett újra a város szívében rendezzék meg a főzőversenyt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában