Utánajártunk

2024.08.08. 18:08

Itt a vármegyei kabinet álláspontja a műholdról is látható illegális szemétlerakóról

Egy lebontott épület helyén 3-4 éve illegális hulladéklerakó jött létre. Megkérdeztük a Komárom-Esztergom Vármegyei Főispáni Kabinetet, akiktől megtudtuk, hogy amennyiben a hulladék-kihelyező személye nem állapítható meg, a hatóság az ingatlan tulajdonosát kötelezi a hulladékmentesítésre.

Baranyai Mihály

Gyors választ kaptunk a főispáni kabinettől az oroszlányi Szalagpálya dűlő területén létesített illegális hulladéklerakóra vonatkozó kérdéseinkre.

Illegális hulladéklerakót csináltak egy elhagyatott telekből
Illegális hulladéklerakót csináltak egy elhagyatott telekből
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

A Szalagpálya dűlő egyik telkén, egy lebontott épület helyén 3-4 éve illegális hulladéklerakó jött létre. A környékbeliekkel beszélgetve, valamint az oroszlányi városrendészet megkérdezésével próbáltuk kideríteni, hogy hol tart az ügy, és mi a teendő a megoldás érdekében. Ezen kívül e-mailben megkerestük a Komárom-Esztergom Vármegyei Főispáni Kabinetet is. Két nap múlva, augusztus 6-án meg is kaptuk a választ.

Megkeresését közérdekű bejelentésként kezeljük, a hivatkozott ingatlan beazonosítása és a tényállás tisztázása érdekében hivatalunk soron kívül helyszíni szemlét végez a dűlő területén

– írták munkatársunknak.

Általánosságban elmondható – írja bővebben a kabinet –, hogy a hulladékgazdálkodási hatóság az ingatlan tulajdonosát az ingatlan-nyilvántartás, valamint a személyi adat és lakcímnyilvántartás alapján tudja azonosítani. Illegális hulladékelhagyás esetén bírság kiszabására a hulladék birtokosával szemben kerül sor. A bírság mértékét a hulladék mennyisége és az elkövetett jogsértés mértéke határozza meg. Mint írják, sikeres beazonosítás esetén a jelentős összegű bírság kiszabása visszatartó erejű lehet. Amennyiben a hulladék-kihelyező személye nem állapítható meg, a hatóság az ingatlan tulajdonosát kötelezi a hulladékmentesítésre.

Megtudtuk még, hogy a bírság kiszabására irányuló jogszabályok módosítása folyamatban van. Az ügy további fejleményeiről beszámolunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában