Október 23.

2 órája

Forradalmi események: így emlékezünk hőseinkre

Vármegyeszerte folytatódnak a megemlékezések október 23-án és a következő napokban is. Az események közül válogattunk a teljesség igénye nélkül.

Kemma.hu

Ács

A Gárdonyi Géza Általános Iskola aulájában szerdán 17 órakor kezdődik a megemlékezés. A beszédet dr. Szentirmai István polgármester mondja. Közreműködik Tövispataki Beáta és Lőrincz Sándor, a Múzsák Társulat művészei. Az események előreláthatólag 17 óra 45-től folytatódnak, amikor fáklyás felvonulás indul az iskolától az emlékparkba, ahol koszorúzás lesz az ’56-os kopjafánál.

Tatabányán is folytatódnak az ünnepi események
Tatabányán is folytatódnak az ünnepi események
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Ászár

Szerdán 9 órakor a Jászai Mari Általános Iskolában adnak műsort az intézmény diákjai. Az esemény az iskola előtti kopjafánál, koszorúzással zárul.

Csolnok

A volt IX-es aknánál, a rabtábor helyén kialakított emlékhelynél tartják megemlékezésüket a csolnokiak szerdán. A beszédet Kolonics Péterné polgármester és dr. Ernst Ervin, a Magyar Politikai Elítéltek Közössége Ügyvezető Tanácsának tagja mondja. Közreműködnek a SziluART Műhely tagjai.

Dorog

A bányászvárosban szerdán 10 órától a Hősök terén, az ’56-os emlékkőnél tartják az ünnepséget és koszorúzást. Puskák és Puskásék címmel megemlékezést tart a Petőfi Sándor Általános Iskola színjátszó köre. A méltó megemlékezést akadályozó időjárási viszonyok esetén az előadást a Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban tartják.

Héreg

1956 gyermekszemmel – rendhagyó megemlékező előadás lesz az 1956-os forradalomról a Jókai Mór Kultúrházban. A rendezvény szerdán 17 órakor kezdődik.

Esztergom

Szerdán 16 órakor a vármegyeházán tarják a megemlékezést az esztergomiak. Az ünnepi beszédet és a kulturális műsort követően koszorúzás lesz a városháza falán elhelyezett emléktáblánál. Közreműködnek a Szent Antal Esztergomi Ferences Gimnázium tanulói. Az 1956-os esztergomi áldozatok emlékünnepét szombaton 18 órától rendezik a Sötétkapu Szent Adalbert Központ felőli bejáratánál elhelyezett emlékműnél. Közreműködnek az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola tanulói.

Észak-Komárom

Szombaton észak-komáromi Szent András-bazilikában ünnepi hangversenyt rendeznek az ’56-os forradalom emlékére. Közreműködik a Szent Korona Kórus: Kristóf Réka – szoprán, Gedai Ágoston – orgona, zongora, Csábi István – szavalat. Vezényel: Molnár Ottó. Műsorvezető: Hugyecz Zolcer Erika.

Kisbér

A koszorúzás szerdán 18 órakor kezdődik a Pilbauer-közben. 18 óra 30-kor ünnepi megemlékezést tartanak a Wass Albert Művelődési Központban. Beszédet mond Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, majd ezt követően ünnepi műsor kezdődik a Táncsics Mihály Gimnázium tanulóinak előadásában.

Komárom

A Duna-parti városban, szerdán a szőnyi városrészben 9 órakor a Hősök terén, majd 9 óra 30-kor a Lengyárnál, a kopjafánál koszorúzással kezdődik, a Jókai téren 10 órától városi megemlékezéssel folytatódik az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezés. Beszédet mond Turi Ádám, önkormányzati képviselő, ifjúsági tanácsnok. Közreműködnek: Kalapács József, Csepel Örökség-díjas rockénekes, színész, Molnár Xénia és Olasz István, a Komáromi Jókai Színház színművészei, Gál László, Latinovits-díjas versmondó, Janovszki Csenge népdalénekes, és a Komáromi Katolikus Kórus. Az ’56-os forradalom szellemében mozgalmas családi napra várnak mindenkit a Monostori erődben szerdán 10 órától. A programok között Csepel élményteherautózás, Molotov-koktél készítés, kézműves foglalkozások, történelmi tárlatvezetés, "Sötét Víziók" filmes tárlatvezetés szerepel, 13 óra 30-kor pedig a Czibor, a rongylábú – életrajzi musicalt mutatja be a Magyarock Dalszínház. A hónap során várják az érdeklődőket, a Komárom 1956-os eseményeit bemutató kiállításra, a Brigetio Öröksége Látogatóközpontba is. A tárlat visszaemlékezések és dokumentumok segítségével mutatja be a helyi történéseket.

Környe

Szerdán 16 órakor helyezik el a kegyelet virágait Környebányán, a mártírhalált halt Puskás Sándor emlékére állíttatott márványtáblánál. 17 órakor ökumenikus istentisztelet kezdődik a református templomban, majd a művelődési házban Beke László polgármester mond ünnepi beszédet. Később Viszem magammal, ha lehet... címmel a Kadarkölykök Színjátszócsoport ad emlékműsort. A megemlékezés koszorúzással zárul a Kegyeleti parkban.

Lábatlan

A városi megemlékezést szerdán 11 óra 30-tól tartják a Duna-menti településen. Az 56′-os emlékműnél ünnepi beszédet mond Teller Péter polgármester. Közreműködnek a Lábatlani Arany János Általános Iskola diákjai, valamint a Gondozási Központ énekkara.

Díjátadás is szerepel az események sorában

Mocsa

Szerdán 10 órakor a művelődési házban lesz a megemlékezés. Az ünnepi beszédet követően az Arany János Általános Iskola tanulói adnak műsort. Az ünnepség után adják át a Mocsa kitüntető emlékérmet.

Nyergesújfalu

Az ’56-os emlékműnél, az új köztemetőben szerdán 16 órakor koszorúznak, majd 17 órakor kezdődik az ünnepség az Ady Endre Művelődési Központban. Ugyanott, 19 órától a Valahol Európában című musicalt adja elő a komáromi Magyarock Dalszínház.

Oroszlány

Az ’56-osok terén, az Ápolási Intézet melletti kopjafánál 17 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés és koszorúzás szerdán. Beszédet mond Czunyiné dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő és Takács Károly polgármester. 18 óra 30-kor a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárban A piros ruhás lány című darab – Szerelem a forradalom idején, Forgács József azonos című filmje alapján – lesz látható. Előadják a KaDarkölykök színjátszósai és a KaDarka Társulat.

Súr

Szerdán 17 órakor a művelődési házban idézik fel az 1956-os eseményeket a súriak. A rendezvényen a helyi általános iskolások működnek közre.

Tata

Szerdán 9 óra 30 perctől a tóvárosi körforgalomnál található 1956-os emlékműnél tartanak ünnepi megemlékezést és koszorúzást a tataiak. Beszédet mond: Michl József polgármester és Ködmön Kristóf diákpolgármester. A rendezvényen közreműködnek a Vaszary János Általános Iskola diákjai, valamint a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara, Belső Máté karmester vezetésével. A forradalom tatai kitörésének évfordulóján, szombaton 15 órától Egy pillanat mikor a félés átszakad címmel tartják a forradalom és szabadságharc tatai szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tisztelgő ünnepi felvonulást. A felvonulás utolsó állomása Baj, az egykori laktanya előtti emlékkő, ahol ünnepi beszédet mond: Schunder Tibor, Baj polgármestere. A felvonuláson közreműködnek: a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár Zenekara Balázs Attila őrnagy vezetésével, a Tatai Versbarátok Köre és a Tatai Református Gimnázium diákjai.

Tatabánya

Szerdán 17 órakor a Béke parkban folytatódik a megemlékezés. Az ünnepi beszédet Szücsné Posztovics Ilona polgármester és Bencsik János miniszterelnöki biztos, a Tatai-medence országgyűlési képviselője mondja. Részletek hangzanak el a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete ’56 című előadásából, valamint közreműködik a Tatabánya Város Fúvószenekara is.
1956 gyermekszemmel – rendhagyó megemlékező előadás lesz az 1956-os forradalomról csütörtökön 17 órától a tatabányai József Attila Könyvtárban. A rendezvényen a tatai Csics Gyula naplójából elevenítenek fel részleteket. Juhász Zoltán András forgatókönyvének megvalósítói: Döbrentey Ildikó, Levente Péter, Németh Béla, Roncsek Dávid. A Héregi Sakk-és Versbarátok Köréből: Babai Panna, Bauer Botond, Mitnyik Benedek, Péntek Mátyás, Albert Petra, Bodó Eleonóra, Bodó Nikolett, Ballók János, Bodó Annamária édesanya, Tóbiás Marika néni. Technika: Nagy Dániel.

Tát

Szerdán az ’56-os emléktáblánál a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar térzenéje fogadja a megemlékezésre érkezőket, majd rendhagyó történelemóra lesz az iskola 8. évfolyamos tanulóinak előadásában. Az ünnepi beszédet dr. Kancz Csaba főispán mondja. Eső esetén koszorúzás 10 órakor, ünnepi műsor 10.30 órakor a kultúrházban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában