Oroszlány

2024.08.07. 15:10

Még a műholdról is látszik az illegális szemétlerakó

Oroszlány külterületén, a Szalagpálya út egyik telkén, egy lebontott épület helyén 3-4 éve illegális hulladéklerakó jött létre. A környékbeliekkel beszélgetve, valamint az oroszlányi városrendészet megkérdezésével próbáltuk kideríteni, hogy hol tart az ügy, és mi a teendő a megoldás érdekében.

Baranyai Mihály

Autóval Oroszlányból Bokod felé tartva, jobbra egy földútra kanyarodva jutunk a Szalagpálya dűlőbe. A széles, hosszú és egyenes, de hepehupás földút egyik baloldali telkén illegális szemétlerakó jött létre. A környékről sokan hordják ide a háztartásukban képződő szemetet és lomot. A Google Earth alkalmazásban is látható szeméthalom hozzávetőleg 9-10 méter szélesen és 20-25 méter hosszúságában foglalja el a telket. A telken lévő épületből, lakójának távozása után, bontogatni kezdték az építőanyagot, míg végül összedőlt. A tulajdonost még nem sikerült megtalálni. 

Illegális szemétlerakó lett az elhagyott telekből
Illegális szemétlerakó lett az elhagyott telekből
Fotó: Baranyai Mihály / Forrás:  24 Óra

Az egyik környékbeli lakost, Balogh Attilát épp az autójába ülve sikerül megszólítani.

– Három, vagy négy éve lakott valaki ott, és azt követően kezdett a szemét halmozódni, hogy elhagyta a házat – mondja. Egy idősebb úr élt ott, aki a városba gyalogolva mindig vitt magával egy-egy zsák szemetet, rossz kabátot, mosdókagylót, vécécsészét, és azt letette valahol az utcán, vagy bedobta valakinek az udvarára – meséli. A szomszédok ezt nem tudták, és egymást vádolták emiatt. Most már azonban úgy gondolják, hogy az idős ember csak attól a szeméttől szabadult meg ilyen módon, amit mások dobáltak be az udvarába. 

A Google Earth alkalmazásról készült képernyőképen jól látható a zöld terület szélén levő illegális szemétlerakó
A Google Earth alkalmazásról készült képernyőképen jól látható a zöld terület szélén levő illegális szemétlerakó
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

Balogh Attila úgy véli, hogy jó megoldás volt régebben az út elején elhelyezett szemétgyűjtő konténer, annak ellenére is, hogy hamar megtelt, és sokan köré szórták a szemetet és a lomot.

Megkerestük az oroszlányi polgármesteri hivatal Városrendészeti Osztályát, amely cáfolja az ott élő véleményét, ugyanis a külterületi hulladékgyűjtő edényzetek megszüntetése sajnos indokolt volt. Megtudtuk, hogy a konténerbe gyakorta olyanok hordták a szemetet, méghozzá sokszor nagy mennyiségű szemetet, akik nem is Oroszlányban élnek.

A városrendészettől azt a tájékoztatást kaptuk még, hogy tudnak az esetről, de az érintett ingatlan külterületen van, ezért a jegyző nem rendelkezik hatáskörrel. Ha az elkövető ismert, akkor rá helyszíni bírságot szabhatnak ki, más esetben csak közigazgatási eljárást kezdeményezhetnek. A hasonló cselekmények felderítése és a tettenérés érdekében a városrendészet munkatársai naponta járnak külterületre is. 

Szükség van összefogásra

A régi szalagpálya útvonala és a hozzá tartozó szervizutak a Vértesi Erőmű Zrt. (Vért) tulajdonában állnak. A tervek szerint az oroszlányi önkormányzat a Vérttel kötött együttműködési megállapodás keretein belül térfigyelő kamerákat fog a környéken telepíteni. A gond megoldásához azonban szükség van a lakosok összefogására, és a zsákos hulladékgyűjtés alkalmazására is. A roma nemzetiségi önkormányzat nem régiben jelentős mennyiségű szemetet gyűjtött össze a dűlőkben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!