Nehéz helyzet

2024.08.28. 13:43

Örülhetünk, ha 15 perce lekötjük a diákokat

A Klebelsberg Központ elnöke Hajnal Gabriella köszöntőbeszédében az oktatás helyzetéről beszélt. Gyökeres változásokra van szükség ahhoz, hogy a diákoknak megfelelő oktatást nyújtsanak.

Kemma.hu

Pólya György Emlékkonferenciára várta a tanárokat a Tatabányai Árpád Gimnázium. A város minden intézményéből érkeztek pedagógusok. A nyitóünnepségen a diákok helyzete is szóba került.

Polyóka Tamás az Árpéd Gimnázium igazgatója köszöntötte a tanárokat az emlékkonferencián. Beszédében kitért a diákok helyzetébe
Polyóka Tamás az Árpéd Gimnázium igazgatója köszöntötte a tanárokat az emlékkonferencián. Beszédében kitért a diákok helyzetébe.
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Pólya Györgyre emlékeztek

Országunkban Tatabányán van az egyetlen oktatási intézmény, amely az egykori magyar matematikus, Pólya György nevét őrzi. A matematikus szívügye volt a kutatás mellett a megszerzett tudás továbbadása. A pedagógia tudományában is úttörő gondolatokat fogalmazott meg. A konferencia megnyitóján a rendezvénynek otthont adó Árpád Gimnázium igazgatója, Polyóka Tamás köszöntőbeszédében Pólya György tanároknak szánt tíz parancsolatának egyikét zárta gondolatát:

Ne tömjed az anyagot tanítványaidba, hanem ösztönözd őket az értelmes tanulásra.

 

Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke is köszöntötte a megjelenteket
Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke is köszöntötte a megjelenteket.
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Nehéz a diákokkal

Az esemény megnyitóján a Klebelsberg Központ elnöke, Hajnal Gabriella is a pedagógusokhoz szólt.

Örülhetünk, ha a diákokat 10-15 percre lekötjük. A 45 perc elérhetetlen álom.

Az oktatásban valamilyen módon részvevők érzik a jelenlegi helyzet feszítettségét. A folyamatosan gyorsuló világ és a mesterséges intelligencia megjelenése is a változást mutatja. Az oktatásban is szükséges a fejlődés. Korábban már beszámoltunk az új kormányrendeletről, ami az említett adaptáció egy szelete. A Klebersberg Központ elnöke beszédében a jövőbeli helyzetről mesélt. Az oktatás legmeghatározóbb pontjai a tanárok, az ő készségük és jelenlétük elengedhetetlen, de a módszer ami eddig működött, már nem használ.

Úgy kell tanítanunk a gyerekeket, hogy ne vegyék észre, hogy tanulnak

Hajnal Gabriella elmondása szerint a legnehezebb feladata a rendszernek az, hogy megtalálják azokat az eszközöket és határokat amelyek mentén a felnövekvő új generáció a legmegfelelőbb oktatásban részesüljön.

A megnyitón a matematika mellett a művészet is helyett kapott Vida-Kun Áron zongorajátékával Gyalókai Kitti pedig énekével színesítette a nyitóprogramot. A köszöntők után a pedagógusok Laczkovich Miklós előadásán vehettek részt. A programsorozat egészen délután négy óráig tart. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában