Dupla annyi hívás

2024.08.08. 13:47

Itt a darázsinvázió: a lódarazsaknál is veszélyesebb ez a kamikáze faj +videó

Idén nyáron mondhatni igazi darázsinvázió tapasztalható. Sokkal több lett a lódarázs is, de egy tatabányai szakember szerint találkozhatunk azoknál jóval agresszívabb darázzsal is.

Baranyai Mihály

Az elmúlt két-három évben a csapadékos idő inkább a szúnyogok szaporodásának kedvezett, de az idén korán beköszöntő nagy meleg és a tartós szárazság darázsinvázióhoz vezetett – írja az Agrárszektor. A darázsinvázió kritikus mértékűvé válhat. Ha a felmelegedés folytatódik és a nyarak is hosszabbak lesznek, akkor a darazsak további elszaporodása várható. Az enyhébb és rövidebb tél során több megtermékenyített királynő tud áttelelni és a korábban érkező nyár miatt a darazsak is gyorsabban szaporodnak.

Idén nyáron darázsinvázió tapasztalható. Sokkal több lett a lódarázs is, de egy tatabányai szakember szerint találkozhatunk van annál veszélyesebb faj is.
Méretes darázsfészek. Egy raklapba költöztek be a lódarazsak
Fotó: Hancsicsák Renátó / Forrás: Beküldött

Ne feledjük azonban: a darázsfészek felkutatása veszélyes. A kereskedelmi forgalomban kapható darázsirtó készítmények alkalmasak lehetnek a kisebb, látható fészkek irtására, de a rejtett vagy nagyobb fészkekhez mindenképpen szakembert kell hívni. Mi arról kérdeztük meg egy rovar- és rágcsálóirtással foglalkozó tatabányai vállalkozás szakemberét, hogy milyen változást észlel a Komárom-Esztergom vármegyében.

Kétszer annyian kérnek segítséget

– Az éghajlatváltozás, az enyhe tél, a megnövekedett hőmérséklet és a csapadékhiány a darazsak elszaporodását eredményezi, így már márciusban-áprilisban tudjuk, hogy baj van – mondja el saját tapasztalatát Hancsicsák Renátó. – A lódarazsak száma szemtelenül megugrott – egészíti ki. Megduplázódott a darázsirtás miatti megkeresések száma a korábbi évekhez képest. Kitolódott a szezon, majdnem egy hónappal előbb kezdődik, és később is végződik.

Idén nyáron darázsinvázió tapasztalható. Sokkal több lett a lódarázs is, de egy tatabányai szakember szerint találkozhatunk van annál veszélyesebb faj is.
Hancsicsák Renátó munka közben... és munkából bizony akad, mert hosszabb is lett a darázsszezon
Fotó: Hancsicsák Renátó / Forrás: Beküldött

Lapunk is beszámolt arról, hogy a tatai edzőtábor kerítésének közelében, a Cseke-tó partján egy fa odvába lódarazsak fészkelték be magukat. A Környezetvédelmi és Városüzemeltetési Iroda vezetője, Mürkl Levente akkor elmondta, hogy az irodájuk több bejelentést kapott amiatt, hogy megcsíptek valakit a fa környékén. Valaki öt darázscsípést is elszenvedett. Az irodavezető hozzátette, hogy a fészket elkerítő munkatársai közül is megcsíptek valakit.

Hogy milyen veszélyesek is a csípések, jól mutatja annak a tatabányai férfinek az esete, akit a kertjében ért nyolc darázscsípés, ami heves allergiás reakciót váltott ki. Az allergiájáról korábban nem tudott. Mentőt kellett hívni, mert életmentő beavatkozásra volt szüksége. 

A lódarázsnál sokkal agresszívebb darázsfajjal is találkozhatunk

– Mindenki a lódarázstól ijed meg, mert nem csak szúr, hanem harap is, pedig a német darázs jóval agresszívabb – mondja Hancsicsák Renátó. A lódarázs, bár veszélyes. kevésbé támad feleslegesen – teszi hozzá. Elmondta, hogy volt példa arra, hogy a német darazsak már a fészküktől hat méterre megtámadták őt. Annak dacára van ez így, hogy a lódarázs többször is képes csípni, a német darázs azonban kamikaze módjára támad, tehát a szúrás után elpusztul.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában