Madárvédelem

2024.08.13. 07:08

Csúcson a fehér gólyák költési szezonja

Idén is gyűrű került a legtöbb gólyafiókára Komárom-Esztergomban. A madárvédők szerint idén sok kis gólya repülhetett ki a fészekből.

Kemma.hu

Végére értek a megyei fehér gólya költések. A legtöbb helyen a fiókák már kirepültek és készülnek a hosszú, sok ezer kilométeres vonulásra. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Komárom-Esztergom vármegyei csoportja közösségi oldalán összegezte a költési eredményeket.

Idén is gyűrű került a legtöbb gólya fiókára Komárom-Esztergomban. A madárvédők szerint idén sok kis gólya repülhetett ki a fészekből.
Idén is a legtöbb gólya fióka gyűrűt kapott a lábára a madárvédőktől 
Fotó: facebook/MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport


A madárvédők szerint az elmúlt 24 év legtöbb fehér gólyafiókája repült ki idén a fészkekből. Összesen 74 példány, melyek közül 54-et meg is gyűrűztek a Gólya Road Show keretében.

Harmadik legtöbb gólya fióka 

Hozzátették, hogy a fészkelési adatokat 1994 óta rögzítik és ez alapján az idei fiókaszám a harmadik legtöbb: 2000-ben 102, míg 1996-ban 88 gólya született. 
– A legrosszabb évek 2010 és 2011 volt, mindkét évben csak 17 fióka repült ki. Ez az akkor csapadékos időjárásnak tudható be. Érdekesség, hogy megyénk a fehér gólya által legritkábban lakott országrészek közé tartozik. Ez több okra vezethető vissza, de egyértelműen a legnagyobb tortaszelet a különböző élőhelyvesztésekket tartalmazza. Legelők és kaszálók feltörése, a települések határában létesülő ipari parkok térhódítása, illetve újabban a Duna menti gátépítésekkel szintén csökkennek az alkalmas táplálkozó-területek kiterjedése. Ez azt is alátámasztja, hogy amíg 2000-ben 40 pár költött, mostanra 20-25 aktív fészek maradt. Idén 24 fészekben kezdtek költése a madarak – írták posztjukban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában