Támogatás

2024.07.25. 17:33

Szökőkút, úszóstég, napágy - ez is lesz a Malom-tónál

Ha minden a terv szerint halad, hamarosan megújul az oroszlányi tópart. Rengeteg új elem várható a Malom-tó környékén a 300 milliós pályázati forrásnak köszönhetően.

Kemma.hu

Projektindító eseményre hívták a sajtó munkatársait július 25-én, csütörtökön a polgármesteri hivatal tanácstermébe, amelynek témája a Malom-tó környezetének fejlesztése volt. A fejlesztéseket megcélzó, 300 millió forintos támogatású projekt munkálatai hamarosan elkezdődnek, Oroszlány zöldebb lesz.

Malom-tó fejlesztése Oroszlányban
A Malom-tó fejlesztési elképzeléseiről Németh Gábor vezérigazgató tájékoztatta a hallgatóságot
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Lazók Zoltán polgármester beszédében kiemelte a fejlesztés gazdaságfejlesztő hatását. Mint mondta, reményei szerint a beruházás magával vonja a turizmus erősödését is. – Megvan a kulcs a zárhoz – fogalmazott a városvezető és ezekhez a gondolatokhoz csatlakozott Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője is.

Szerinte a város egyik emblematikus helyszíne újul meg, de ugyanilyen mértékű fejlesztés tehetné szebbé a Haraszthegyet, valamint az állomási tavat is. Az országgyűlési képviselő rámutatott, hogy 2013 óta összesen több mint 5 milliárd forint érkezett Oroszlányba a vármegyei önkormányzat által koordinált Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (Top) és Top Pluszos fejlesztések jóvoltából.

Malom-tó fejlesztése
Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője rámutatott, hogy az elmúlt tíz évben több mint 5 milliárd forintos támogatás érkezett Oroszlányba
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke vette át a szót. Szerinte, a TOP Pluszban az Élhető települések cím alatt vízrendezésre és útfejlesztésre is lehet pályázni, a zöldprojekten kívül. Mint mondta, Oroszlány választása az utóbbira esett és örömmel látja, milyen nagy hangsúlyt fektet a zöldfelületek kialakítására a város.

Végül, Németh Gábor, az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. vezérigazgatója tartott egy igen tartalmas előadást. Elöljáróban elmondta, hogy a cég az önkormányzattal közösen 2022-ben pályázott a csaknem 10 hektárnyi zöldterület fejlesztésére, szem előtt tartva a terület hőháztartási egyenlegét és a biológiai aktivitásértékét.

Malom-tó fejlesztése
Popovics György, a Komárom-Esztergom vármegyei közgyűlés elnöke szerint Oroszlány dinamikusan fejlődő és egyre élhetőbb település
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Mint megtudtuk, a fejlesztés során új játszóeszközökkel bővül a Brunszvik Óvodával szemközti játszótér, ahol az árnyékolás mellett ivókút is épül, valamint kerékpártárolókat és pingpong asztalt is telepítenek majd a szakemberek. A tervek szerint több mint 4800 növényt ültetnek majd, füvesítenek és esőkert is lesz.

A Malom-tó olyan szép lesz, alig lehet majd ráismerni

Csaknem 1400 méter hosszú sétányon 25 új kandelábert telepítenek, illetve 24 olyan lámpatestet, ami a hídkorlátot világítja majd meg. A tóban lesz két szökőkút, a parton pedig 19 parkolót is kialakítanak, további 22-nek pedig az aszfaltburkolata is megújul.
Továbbá lesz úszóstég és 4 napágy, számos pad, asztal és hulladékgyűjtő, kilátó, valamint térfigyelő kamera. Mint korábbi cikkünkben megírtuk, legkésőbb 2025 év végére fejeződnek be a munkálatok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában