Tömegközlekedés

2024.06.21. 10:43

Az elektromos buszokról egyeztettek Tatán

Összeült a a Helyi Közösségi Közlekedés Munkacsoport Tatán. Többek között az elektromos buszokról is egyeztettek a Volánbusz szakértőivel Tatán.

A Fischer-házban ülésezett Tatán a Helyi Közösségi Közlekedés Munkacsoport, mely ezúttal két témában, többek között az elektromos buszok beszerzéséről is egyeztetett. A Tata.hu beszámolója szerint a 2021-ben megalakult testület tagjai a Volánbusz szakértői, önkormányzati képviselők, valamint a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal munkatársai.

Összeült a a Helyi Közösségi Közlekedés Munkacsoport Tatán. Többek között az elektromos buszokról is egyeztettek a Volánbusz szakértőivel Tatán.
Többek között az elektromos buszokról is egyeztettek Tatán
Fotó: tata.hu

Az ülésen Rigó Balázs alpolgármester elmondta, hogy 2023-ban lefolytatott az önkormányzat egy utasszámlálást a helyi tömegközlekedést igénybe vevők körében, majd ezt idén is elvégezte. 

A városé lesznek az elektromos buszok

– A mai témánk egyrészről ezen utasszámlálás adatainak az értékelése, másrészről pedig foglalkozunk azzal, hogy folyamatban van hat elektromos autóbusz beszerzése a városba. Ezeknek a buszoknak a közbeszerzési eljárása már április elején elindult, és folyamatban van jelenleg a hálózat, illetve a töltőállomás kialakítására vonatkozó közbeszerzési eljárás is. Ez azt jelenti, hogy a város tulajdonképpen 100 százalékos vissza nem térítendő támogatás keretében körülbelül 1,3 milliárd forint értékben juthat hozzá 6 darab elektromos meghajtású autóbuszhoz. Ezen felül egy 80 százalékos vissza nem térítendő támogatással alakulhat ki a töltőállomás valamint az ehhez szükséges hálózati infrastruktúra. A maradék 20 százalékos költséget a Volánbusz Zrt. fogja állni – magyarázta az alpolgármester. 

Rigó Balázs tájékoztattatta a csoportot arról, hogy szükség van egy támogató nyilatkozatra az önkormányzat részéről ahhoz, hogy ez a folyamat végrehajtásra kerülhessen, és ezt a támogató nyilatkozatot június 30-ig kell megtennie a városnak a képviselő-testület döntése alapján. Ezt követően az év harmadik negyedévében kerülhet sor a szerződéskötésekre, majd a jövő év első felében megtörténhet az infrastruktúra kialakítása és a buszok üzembe helyezése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában