Gazdaságfejlesztés

2024.05.29. 11:22

Czunyiné: nemcsak a választókörzeti, hanem a kormánybiztosi munka is tartalmas

Az elmúlt fél évszázad legnagyobb fejlesztése indult el a Bakonyalján. Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselővel nemcsak erről, de kormánybiztosi munkájáról és a Békemenetről is beszélgettünk.

Wágner Zsanett

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a 3-as számú választókörzet országgyűlési képviselője szinte napra pontosan két éve fejlesztési kormánybiztos az északnyugat-magyarországi gazdaságfejlesztési zónában. Interjúnkban egyebek mellett a környei elkerülőről, az ácsi nagyberuházásról és a Kisbérre települő optikai kábelgyár Bakonyaljára gyakorolt hatásáról is kérdeztük.

Czunyiné dr. Bertalan Judit interjú Oroszlányban
Czunyiné dr. Bertalan Judit csaknem két éve lett gazdaságfejlesztési kormánybiztos, Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából
Fotó: Hagymási Bence / Forrás: 24 Óra

– Korábban azt nyilatkozta, hogy mértékadó és térséget meghatározó projektmunka kezdődik. Így lett?
– Nagyon jól előkészített terepet kaptam, térségfejlesztési, önkormányzati, gazdasági és területfejlesztési igényeket tartalmazó projektjavaslatokat. Azt leszögezhetjük, hogy a működőképes gazdaság egyik feltétele a képzett szakember. Éppen ezért törekedtem és továbbra is törekszem a tudomány és a gazdaság összekapcsolására, valamint a hálózatos egyetemi együttműködésre. Legutóbb például a tatabányai Edutus Egyetemen tartottunk Gál Andrea rektorral a felsőoktatási duális partnerségi együttműködésről konzultációt a vármegyei vállalatok humán erőforrás szakembereinek. 

De a hat megye kilenc kamarájával, önkormányzataival, a zóna egyetemeivel is szoros az együttműködés,  a rendszeres szakmai konzultáció. 

Hamarosan véglegesedik az állami beruházások listája, amelyek a gazdasági fejlődés szempontjából fontosak, és amelyek tervezhetően az elkövetkezendő 10-15 évben megvalósulnak. Folyamatos zónajárással, egyeztetésekkel ez összeállt. De a Balaton Régió, az állami fejlesztések és az önkormányzatok tervezését is össze kell hangolni. Szép feladat!

– Mit szól a nyolc polgármester által szignózott, a környei elkerülő építését megsürgető nyílt levélhez?
– Nem találkoztam ezzel a nyílt levéllel. Nem szeretnék cinikus lenni, de politikailag kiélezett napokat élünk. Kampányban minden társadalmi, civil és politikai erő próbál a kormányra nyomást gyakorolni. Az biztos, hogy a presszió alatt született döntések nem mindig jók, ez ilyen térségfejlesztési projekt nagyon összetett és komoly szakmai előkészítést igényel, de ez a munka ettől függetlenül is zajlik.

– Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztünk?
– Igen. Emlékezhetnek a környeiek, és a térségben élők, hogy a 2000-es évek derekán már született egy kormányhatározat az elkerülő tervezéséről és megépítéséről. Azonban jó, ha azt is tudjuk, hogy a környei elkerülő lehetséges nyomvonalai bekerültek a megyei fejlesztési tervbe, mint a fejlesztésre kijelölhető területek. Ezt követően érdemi intézkedés nem történt, a gazdasági válság okozta forráshiányra hivatkozva. Ekkor jött Takács Károly, akkori oroszlányi polgármester, aki kérte, hogy ezzel a problémával foglalkozzunk újra és legyenek konkrét tervek. 2017-ben viszont már fel kellett gyorsítani a folyamatokat és intézkedéseket, hiszen a környező ipari parki beruházások miatt jelentősen megnőtt a gépjárműforgalom. Jogos lett a térségi elvárás, jogos az igény az elkerülőre és jogos az aggodalom is. Két éve volt 18 ezer 300 gépjármű, mára ez a szám a 20 ezret is elérheti. Borzasztó zavaró, élhetetlen. Naponta járok arra én is. 

Arra viszont senki sem gondolt, hogy 2022-ben az orosz-ukrán háború miatt a rezsivédelmi alapba kell átcsoportosítani a fejlesztési forrásokat. 

Most megvan a kormányzati döntés, hogy az ácsi iparterület fejlesztésével együtt forrást biztosít a környei elkerülő tervezésére.

Beszédes számok
Czunyiné dr. Bertalan  Judit országgyűlési képviselő úgy látja, Komárom-Esztergomban egy településen csökkent nagyon látványosan a lakosságszám az elmúlt években. Ez pedig Oroszlány. Szerinte a jelenlegi vezetésnek nincs programja, gondolata, vagy eszköze a fiatalok itt marasztalására. – Az elvándorlásra mielőbb választ kell találnia Oroszlánynak. Erre vonatkozó komplex programot biztosan kell a városban – mondta.

Czunyiné dr. Bertalan Judit: fontos a stabilitás

– A hamarosan működő kisbéri optikai kábelgyár milyen hatással lesz ez a bakonyaljai térségre?
– Hosszú munka gyümölcse érett be Kisbéren, hiszen ugyan jó adottságú település, mégis a rendszerváltoztatási években elmaradt döntések miatt nem volt a beruházási és befektetési térképen, mint lehetséges terület. Azért, hogy a város gazdaságát a jövőre nézve is stabilizálni tudjuk, több irányba is elindultunk. Sinkovicz Zoltán polgármester is fontosnak tartotta, hogy a járási székhellyé vált Kisbér kínálni tudjon kisebb kis- és közepes vállalkozások számára a térségben is iparterületeket. Ez megvalósult. Aktív érdeklődés mellett az iparterületi parcellákat már meg is hirdette a város. 

A másik irány, hogy Kisbért ráhelyezzük a befektetési és beruházási térképre és olyan egyeztetéseket kezdtünk meg, ami a vármegye és a térség nagy beruházási volumenét a környékbeli nagy iparcentrumok mellett elérjék a települést is. 

A Fiberhome reméljük, az első a sorban, amely elindított valamit a kisbéri gazdaságfejlesztésben.

– Nagy port kavart tavaly júliusban a katódgyár építésének bejelentése Ácson. Van fejlemény?
– A katódgyári beruházás sok kérdést vetett fel, túl vagyunk a környezetvédelmi engedélyezésen. Fontos leszögezni, hogy magyar tervező és hazai előírások szerint járt el. Mint ahogy az is biztos, hogy a hatóságok a legszigorúbb szabályoknak megfelelve adták ki az engedélyt. 

A településen egyébként az elmúlt fél évszázad legnagyobb közmű fejlesztése zajlik. 44 milliárdos infrastruktúra fejlesztés kezdődhet, 

korszerűbb lesz a szennyvíztisztító, fejlesztik az ivóvízhálózatot és több útszakasz is megújul - ennek egy része a környei elkerülő. Amit fontosnak tartok az az átláthatóság, amit a beruházó az engedélyezés és a tervezés folyamatában biztosított egy munkacsoporton keresztül. Ezt a transzparenciát várjuk el a későbbiekben is tőlük.

– Mi lesz a program június elsején?
– A Békemenet a közösségünk lelkét erősítő alkalom! Aki tud, menjen, jöjjön velünk!

„”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában