Írni jó

2023.07.06. 20:45

Kreatív írótábor kezdődött Tatán

Idén először „hazahozta” Nyári Kreatív Írás Műhely Táborát Turczi István, József Attila-, Babérkoszorú és Prima Primissima-díjas magyar költő, író.

Goletz-DeáK Viktória

Tata Turczi Istvánt a tataiaknak nem kell bemutatni. A tatai születésű író ugyanis nem szakadt el szülővárosától és vissza-vissza tér előadások, rendezvények kapcsán. Idén először  Nyári Kreatív Írás Műhely Táborát is Tatán tartja.

– Idén ez már a tizenharmadik táborom. Az elsőket a Balatonnál tartottam, majd átkerültünk Neszmélyre. Tataiként kötelességem egy idő múlva hazajönni és akkor már hazahozom a többieket is – mondta az író, aki elárulta, hogy ez az első tábora, amit nem hirdetett meg.

– Szóltam három embernek, ők szóltak még harmincnak és megteltünk huszonnégy óra alatt. A résztvevők 16 és 61 év között vannak. Köztük vannak amatőrök, akik szeretnének a profizmus felé elindulni. És vannak itt olyan fiatal profik, akiknek már van terjesztett könyvük – mutatta be a társaságot Turczi.

– Megpróbálom szakmailag két részre bontani. Egyrészt tartok előadásokat és hívok kitűnő írókat, irodalomtörténészt. Illetve minden napra kapnak közben írásfeladatot. Egyelőre négy előzetes feladatot adtam ki egy hívómondatra. Ezeket mindenki felolvassa és együtt értékeljük. Ez egy nagyon komoly műhelymunka. Van, hogy még hajnali kettőkor fejezzük be és csak akkor tudnak nekiállni az újabb feladatnak. Ez egy verseny. Mindenki kap egy kis papírt, amire titkosan rá kell írnia azt, hogy ki az első három nála. Én ezt összegzem. Imádják – tette hozzá a Babérkoszorús író, akivel természetesen egyéni konzultációra is van lehetőség.

– Aki tehetséges az gyakorol, elfogadja a tanácsokat, rámozdul a tanácsokra. Itt az a cél, hogy egyfajta stílusgyakorlat keretében tanulják az írás mesterségét. 

A tábor megnyitóján részt vett Michl József, Tata polgármestere is, aki elárulta, hogy a táborban idén is részt vehetnek tehetséges tatai diákok is.

– Minden évben az önkormányzat azzal támogatja a tatai fiatal írótehetségeket, hogy biztosítja számukra Turczi István táborában való részvételt. Idén négyen kaptak erre lehetőséget – mondta a polgármester, aki fontosnak tarja – főleg a mai világban – hogy támogassák a fiatalok vágyát az olvasásra és az írásra vonatkozóan is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában