Múlt

2023.06.23. 19:00

Fiatal háborús hősről írt könyvet

A szőnyi református templomban mutatták be Márki Györgyné Tárnok Eszter „Ha kell, meghalok a hazámért” Dózsa Lajos életútja a szülői háztól a pécsi temetőig című kötet.

Turi Zsolt - szerzőnk Szőny helytörténésze

Dózsa Lajos 1899-ben született Szőnyben, itt végezte elemi iskoláit, majd a győri állami polgári fiúiskolában tanult tovább. Részt vett az első világháborúban, az olasz fronton harcolt, több kitüntetést kapott. 1921-ben máig tisztázatlan körülmények között elhunyt, később vitézzé avatták.

Márki Györgyné Tárnok Eszter nem ismeretlen Komárom-Szőny városában, hiszen gyűjtő munkájával többször segítette a Komáromi Klapka György Múzeumot, a házánál berendezett helytörténeti kiállítást sokan meglátogatták, részt vett Szőny kulturális életében, tevékenységét 2013-ban Polgármesteri díjjal jutalmazták.

A könyvbemutatón a kötetet Szűcs Béla Albert méltatta, majd a kutatásban segítő szőnyi születésű, most Pécsett élő Czuczor József mérnök-tanár előadása következett. Szólóénekkel Fehér-Deák Marianna, trombitán Miletics Anton, orgonán Vadász Attila működött közre. A Márki család tagjai az I. világháborús frontról írt vers- és levélrészleteket olvastak fel. Márki Györgyné Tárnok Eszter a rendezvény végén felolvasta a szülők imáját és mindenkinek megköszönte aki valamilyen módon a segítségére volt. Külön hálás volt családjának (lányának, fiának, unokáinak), és méltón emlékezett a nemrég elhunyt férjére, Márki Györgyre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában