Sújtólégrobbanás

2023.02.17. 12:45

A 45 évvel ezelőtti tragédia kitörölhetetlenül él a tatabányaiak emlékezetében

1978. február 16-án 12 óra 40 perckor sújtólégrobbanás történt Tatabányán, a XII/a (Vadorzó) aknában. A bányaszerencsétlenség következtében 26 bányász halt hősi halált.

Kemma.hu

Az 1978. február 16-i bányaszerencsétlenség következtében 26 bányász halt hősi halált

Forrás: Kupcsok Péter/Facebook

A tatabányai Vadorzó aknában történt sújtólégrobbanás sok ártatlan életet követelt. Nemcsak Tatabánya lakosságát és az egész bányászközösséget rázta meg a szörnyű tragédia, hanem az egész országot is. 

1987. február 17-én a Dolgozók Lapja e címmel adta hírül a tragédiát: Súlyos bányaszerencsétlenség a tatabányai Xll/a aknán.

A Tatabányai Szénbányák Keléti—I. Bányaüzeme XII/a aknájában csütörtökön 12 óra 40 perckor sújtólégrobbanás történt. A bányamentők azonnali beavatkozással, gyors és jól szervezett műszaki intézkedésekkel, 19 bányászt kimentettek. Őket a tatabányai kórházba szállították, öten elsősegélynyújtás után hazatérhettek. 14 bányászt kezelnek, állapotuk nem súlyos, várhatóan néhány napon belül elhagyhatják a kórházat. A szerencsétlenségnél életét vesztette 17 bányász, 9 sorsa ismeretlen. A mentési munkálatok tovább folynak. A robbanás keletkezésének okát szakértők bevonásával vizsgálják.

– olvasható a cikkben, amely megrázó soraiból is jól érződik az, hogy ezekben az órákban még mindenki reménykedett abban, hogy a kilenc nyomtalanul eltűnt személyt élve ki tudják majd hozni a romok alól. A február 18-i szám címlapja továbbra is a bányamentők fáradtságos munkájáról adott hírt. Nem volt ez másképpen február 21-én sem. Továbbra is eltűnt társaikat keresték a bányászok.

Hétfőn már ötödik napja folyt Tatabányán a Keleti II. Bányaüzem XlI/a aknájában a küzdelem, hogy hozzáférjenek a robbanás központjához, megtalálják és a felszínre hozzák a frontfejtésben rekedt kilenc bányászt. Fáradt, kimerült műszakiak tartottak ügyeletet és irányították a mentés minden mozzanatát. Vasárnap hat mentőraj dolgozott, őket támogatta az akna ötven bányásza, akik anyagokat: a biztosításhoz szükséges fát, TH-íveket, motorokat szállítottak a helyszínre. A munka műszaki és anyagi feltételeinek biztosításán kívül, a megsérült vágatok helyreállítását végezték.

– adta hírül a Dolgozók Lapja.

A katasztrófában elhunytak névsorát közösségi oldalán tette közzé a megyei jogú város.

Aknai Imre 42 éves vájár, Antal Gyula 38 éves vájár, Berecz Péter 40 éves vájár, Berényi István 24 éves vájár, Cziczlavicz János 25 éves vájár, Csík János 40 éves vájár, Fábián József 51 éves vájár, Farkas László 44 éves vájár, Fehér Gyula 41 éves vájár, Fortágh Lajos 46 éves vájár, Földi Gábor 47 éves vájár, Harmati Mihály 35 éves vájár, Horváth Géza 41 éves vájár, Kiss Sándor 32 éves aknász, Kovács László 43 éves vájár, Lajtai István 38 éves vájár, Lipták László 43 éves vájár, Martus Mihály 36 éves vájár, Mudri Sándor 54 éves vájár, Nagy Imre 47 éves vájár, Orbán Lajos 50 éves vájár, Piroska Pál 44 éves vájár, Sógorka Ferenc 42 éves vájár, Szegedi József 51 éves vájár, Tóth Ferenc 22 éves vájár, Virizlai László 36 éves vájár.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában