Kifordult a földből

2023.01.28. 15:26

Kidőlt fa miatt aggódik Tata - a város főkertésze elárulta, mi lesz a fűz sorsa

Kifordult a földből és megborult egy fűzfa az Öreg-tó partján. A város értékeit féltők azonnal hangot adtak aggodalmaiknak egy közösségi oldalon.

Kemma.hu

Természetes folyamat, ami a fűzzel történt, a város pedig kezeli a helyzetet

Fotó: Gönczi Mihaly

Facebook-csoportokban ütötte fel a fejét a hír, amelyhez aztán sokan kommenteltek is, hogy megdőlt egy nagy fa az Öreg-tó partján, a Kastély térnél. A fűzfa úgy fekszik most a tó fölött, mint a Cseke ikonikus „lebegő” platánja, amely 2022-ben az év fája lett.

A fűz gyökerei azonban kiemelkednek a földből, sorsáról Csicsai Frigyest, Tata főkertészét kérdeztük, aki elmondta, a fűzfák sajátossága, hogy törnek, borulnak. Vízparti növényként egy folyóparton éppen így szaporodnak.

Ahogyan a kidőlt növény sodródik a vízben, úgy lesz belőle sok fa. A fűz nem magról szaporodik, nincsen főgyökere, nincs is akkora stabilitása, mint egy platánnak. Természetes folyamat, hogy eldől, ahogyan az is, hogy le-letörik egy ága 

– fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy a fűzfa, a nyárhoz hasonlóan, puhafa, amely sokszor ártéri ligeterdőkben fordul elő.

A fűz jól tűri a magas vízállást, de nem hosszú életű fajta, normális, hogy kidől vagy leszakad az ága. Arra a kérdésre, hogy a most megdőlt fűznek miért van láthatóan megvágva egy gyökere, Csicsai Frigyes elmondta, az oldalgyökeret korábban azért kellett megvágni, mert a fa felnyomta a tóparti járdát, balesetveszélyessé téve azt.

A megdőlt fűz helyére legalább egy új fa kerül. A pótlás ugyanis az árnyékadás, párásítás, jó közérzet és a város élhetősége miatt is fontos

– nyugtatta meg a tatai fáért aggódókat a város főkertésze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában