Fejlesztés

2022.12.23. 14:30

Új burkolatot kapott a Temesvári utca Tokodon

Címkék#fejlesztés

Az idei esztendő is a fejlesztésekről szólt Tokodon, az önkormányzat mindhárom településrészen fontos projekteket valósíthatott meg. Az újabb sikeres pályázatok révén a jövőben is tovább fejlődhet a nagyközség.

Walczer Patrik

Kiemelt projekt volt a Temesvári utca felújítása

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Tokod vezetése a 2019-es önkormányzati választás óta nagy hangsúlyt fordít a vállalásainak teljesítésére. Az idei esztendőben például megújult a Temesvári utca teljes szakasza, a beruházásra mintegy 30 millió forintnyi összeget nyertek a Magyar Falu Programban, melyhez 40 millió forint önrészt tettek hozzá. Az útfelületet úgy alakították ki, hogy a lejtésének köszönhetően a kiemelt szegély melletti víznyelő rácsokkal elvezethessék a csapadékot, a kereszt­utcák aljában mély vízelvezető árkokat építettek. Továbbá a Temesvári utca és Bácska utca keresztszelvényében nagy méretű rácsos átereszt, illetve tisztítóaknát is rejt az úttest. 

Szintén régóta várt projekt volt a Tokod-Üveggyárban, a Pataksor út és a József Attila utca sarkán található orvosi rendelő és védőnői szolgálat épületének felújítása. Erre a célra mintegy 11,8 millió forint támogatást kaptak a Magyar Falu Programban – a teljes projekt mintegy 37,71 millió forintból valósult meg, a korszerűsítés és a tereprendezés további költségeit az önkormányzat finanszírozta. 

Mint azt megtudtuk, az épület már rendkívül rossz állapotban volt, ugyanis az előző felújítása óta is viszonylag hosszú idő telt el, emiatt a fenntartási költségek igen magasak voltak. A helyi kivitelező, a Bridgework Kft. alkalmazottai kicserélték a tetőhéjazatot, szigetelték a külső falakat, új központi fűtést és gázkazánt is beszereltek az épületbe. A közműveket is cserélték, új, modern illemhely is létesült és azt is ki kell emelni, hogy új, modern arculatot kapott az ingatlan. 

Bánhidi László polgármester számára nagy öröm, hogy az idei esztendőben az ebszőnybányai településrészre megálmodott játszóteret is megépíthették. A fejlesztésre azért volt szükség, mert Ebszőnybányán is sok kisgyermekes család él, másrészt a településrészen eddig nem volt igazi közösségi tér, ahol a fiatalok és a szüleik közösen játszhatnak. Megtudtuk, hogy a projekt teljes költsége meghaladta a 12 millió forintot, ebből mintegy 5 millió forint volt a Magyar Falu Programban Tokod számára megítélt vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradó összeget a saját költségvetéséből finanszírozta az önkormányzat. A horgásztavak partján kialakított játszótérre egyébként padokat és szeméttároló edényeket is telepítettek, a kivitelezés pedig még ősszel be is fejeződött. 

Tokod a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban (TOP Plusz) is jól szerepelt, hiszen idén tavasszal az „Élhető települések” című pályázaton mintegy 96 millió forintot nyert a nagyközség csapadékvíz elvezetésre, ebből az összegből több évtizedes problémákat orvosolhatnak. A megyei önkormányzat pozitívan bírálta el az idősek klubja épületének felújításával, illetve a pincevölgybe vezető kerékpárút építésével kapcsolatos projekteket is. Előbbire 50 millió forint, utóbbira 300 millió forint támogatást ítéltek meg. 

Jelentős önrész kell a projektekhez

Idén pozitív döntés született a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében benyújtott „Bölcsődei nevelés fejlesztése” című pályázattal kapcsolatban is. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a jövőben 420 millió forintból 2 csoportos minibölcsőde épülhet Tokod-Üveggyárban, mely nagy segítséget jelent majd az ott élő családok számára. A Magyar Falu Programban több mint 21 millió forintot nyertek el a Széchenyi utca 20–30. számú ingatlanok előtti szervizút építésének felújítási munkálataira, melyhez mintegy 12 millió forint önerőt kell biztosítaniuk. Ennél a projektnél egyébként már zajlik a közbeszerzési eljárás. A Vidékfejlesztési Pályázatban (VP) mintegy 79 millió forintot ítéltek meg Tokodnak külterületi mezőgazdasági út felújítására. Mivel az elnyert összeg nem fedezi teljesen a projektet, így jelentős saját forrást kell hozzátennie az önkormányzatnak ahhoz, hogy a 026-os számú TSZ-telep melletti út megújulhasson. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában