római tábor

2021.06.17. 07:00

Különleges élmény: virtuális valóság vár az Azaumban (képek)

Eddig is népszerű volt az Azaum Római Tábor, de július elsejétől minden bizonnyal még több látogatót vonz. Új interaktív kiállítótérrel, élménytárral gazdagodott, van látványkonyha, sövénylabirintus és a barbár falu négy korhű épületét is kialakították.

Mórocz Károly

Azaumban júliustól bárki eljuthat a virtuális térbe

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

 

Korhű ruhákba öltözött hölgyek fogadták, majd kalauzolták a sajtó képviselőit a római táborban
Fotó: Z. I. / 24 Óra

A szerdai sajtótájékoztatón először dr. Szeidl Bernadett, Almásfüzitő jegyzője, majd Domin István, a felvidéki Izsa polgármestere beszélt a határon átnyúló közös Interreg pályázatról. Ennek keretében az utóbbi három és fél év során összesen mintegy 1 millió 750 ezer euróból történtek fejlesztések. A magyarországi Azaumban 716 ezer euróból építették, tették még látványosabbá a római tábort, a többi között olyan interaktív kiállítótérrel, amely egyebek között a területen talált régészeti leleteknek is otthont ad.

Azaumban júliustól bárki eljuthat a virtuális térbe
Fotó: Z. I. / 24 Óra

A négy épületből álló nomád faluban a hagyományőrző csoportok segítségével megismerhető az ókori átlagemberek élete. Mellette kialakítottak egy őrtornyos játszóteret és egy sövénylabirintust is. Izsa községben az iparművészeti műhely mellé épültek objektumok.

Dr. Szeidl Bernadett ismertette a nyertes pályázatok tartalmát
Fotó: Z. I. / 24 Óra

Bekéné Magyar Melinda intézményvezető arról szólt, hogy a Terület- és Településfejlesztési Program (TOP) pályázatán is nyertek, csaknem 260 millió forintot, amihez Almásfüzitő önkormányzata még hozzátett 102 milliót. A rómaiak hagyományait és életmódját bemutató akadálymentesített interaktív élménytárat alakítottak ki, ahol a virtuális világgal ötvözve kínálnak komplex élményeket és ismereteket. Támogatják az ismeretek átadásával az iskolai történelemoktatást és tanulást, ahogyan ez igaz a másik projektre is.

Szaniszló Zoltán, a különleges kiállítás létrehozója és rendezője (Appentum Kft.) kiemelte: a fizikai és virtuális teret olyan módon kapcsolták össze, hogy minden ezzel kapcsolatos technikai megoldás megtalálható itt. A bemutatón korhű ruhákba öltözött hölgyek kalauzolták az újságírókat. Júliustól ők is várják majd a látogatókat – iskolai osztályokat, baráti társaságokat, családokat –, ahogyan a hagyományőrző Legio Brigetio katonái is jelen lesznek több rendezvényen.

Az önként jelentkező cserépdarabkákat keres a labirintusban
Fotó: Z. I. / 24 Óra

Minden korosztályra számítanak a házigazdák, gyerekeknek és szépkorúaknak egyaránt élményt jelent belépni a virtuális valóságba, végigjárni a római kori labirintust. Megismerhetik Azaum maszkjának titkát, vagy megnézhetik a helytörténeti áttekintést egy óriási 3D-s érintőkijelzős készüléken. A látványkonyhában római kori ínyencségeket lehet kóstolni. Almásfüzitő és Izsa együttműködése továbbtart, így a turisztikai kínálat bővül, összehangolódik. A hagyományok továbbéltetését szolgáló fesztiválok, gasztronómiai rendezvények közös szervezése is szerepel a tervek között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában