Kiskorú veszélyeztetése

2024.09.03. 17:54

Vérlázító, ahogyan ez a szülőpár elhanyagolta a pici gyerekeit

A kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt az Esztergomi Járási Ügyészség által benyújtott vádirat alapján az Esztergomi Járásbíróság hozott elsőfokú ítéletet a nővel és a férfival szemben.

Kemma.hu

A vádirat szerint a férfi és a nő két közös kiskorú gyermekük neveléséből adódó kötelezettségeiket súlyosan megszegték. A nő munkába nem járt, a férfi munkát rendszertelenül végzett, ezért nem volt rendszeres jövedelme.

A szülők a kapott gyest, családi pótlékot,  a férfi keresetét nem tudták beosztani, abból nem tüzelőt, élelmiszert, a sértettek részére tápszert, pelenkát és az évszaknak megfelelő ruhákat vásároltak, hanem mobiltelefont és gépjárművet vettek, noha egyikük sem rendelkezett jogosítvánnyal. A  férfi nem törődve a következményekkel, hogy a sértettek ellátása veszélybe kerülhet, engedély nélkül vezette az autót, emiatt 10 alkalommal szabálysértési bírságot kapott.

A szülők 2020 nyarán nagyobb összegű adóvisszatérítést kaptak a sértett kiskorúak után, de az összeget elköltötték, téli tüzelőről, meleg ruhák és tartós élelmiszerek beszerzéséről, a vízdíj tartozás kifizetéséről nem gondoskodtak. Az elkövetők a lakást és környezetét elhanyagolták, a gyermekek részére megfelelő bútorzatról, ágyról nem gondoskodtak, téli időszakokban rongyokkal, fahulladékokkal, felhasogatott bútorokkal fűtöttek.

A nő nem gondoskodott  a gyermekek megfelelő élelmezéséről, tisztálkodásáról, a ruházat mosásáról, a napjait elsődlegesen szórakozással, internetezéssel töltötte, vagyis videókat nézett a telefonján. A férfi ezt látta, tapasztalta, ennek ellenére nem vett részt a lakás rendben tartásában.

A szülők a gyermekekkel nem játszottak, nem foglalkoztak, nem beszéltek hozzájuk, a sértettek környezete nem volt szeretetteljes, érzelmi biztonságot nyújtó, mert a szülők gyakran veszekedtek egymással, trágár szavakat használtak a sértettek előtt.

A szülők a kiskorú sértettek nevelését és gondozását  súlyos mértékben elhanyagolták, és ennek eredményeképpen 2021. nyarán az akkor már több, mint 4 éves kiskorú gyermek és a 2 és fél éves kiskorú gyermek nem beszéltek, testükön elfertőzött sebek voltak. Mindkét gyermek érzelmileg sérült a családi környezetben, szocializációs téren a fejlődésben elmaradtak.  A sértetteket a gyámhatóság a családból kiemelte, és 2021. május 7. napjától nevelőszülőknél helyezték el.

A nőt a bíróság 2021-ben kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 1 év börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évre felfüggesztette. Míg a férfit 2021-ben  kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt, mint visszaesőt 1 év 3 hónap börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésre és 2 év közügyektől eltiltás büntetésre ítélte – közölte dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.

Az Esztergomi Járásbíróság kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt indult ügyben tartott folytatólagos tárgyaláson hozott ítéletet a szülőkkel szemben. A bíróság a vádlott nőt 2 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra, a férfit 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, a vádlottak szülői felügyeleti jogát megszüntette, továbbá 3-3 évre eltiltotta őket bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi befolyási viszonyban áll. Mint azt Puskásné Sárközi Ritától, a Tatabányai Törvényszék sajtótitkárától megtudtuk, az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlottak és védők fellebbezést jelentettek be. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában