Költségvetési csalás

2024.09.04. 11:43

Költségvetési csalás a köbön: 90 milliót sikkasztottak, hosszú börtönbüntetés vár rájuk

A cégvezető ezzel a tevékenységével 2018. év júliusa és 2019. áprilisa között 90 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a magyar állam költségvetésének.

Kemma.hu

Dr. Stoller Katalin ügyész, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője a Kemma.hu-t arról tájékoztatta, hogy a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben vádat emelt nyolc elkövetővel szemben.

A vádirat szerint az egyik elkövető, aki két tatai gazdasági társaság ügyvezetője volt, megállapodott egy társával, hogy olyan fiktív alvállalkozói számlákat juttat el neki, amelyekkel cégei nagy összegű ÁFA befizetési kötelezettségét csökkenteni tudja. A számlákon szereplő építési munkákat nem a számlákat kibocsátó gazdasági társaságok, hanem a cégvezető és társa által erre felkért ismeretlen személyek végezték el. A hamis számlákon szereplő gépeket a két Kft. nevében adta bérbe a cégvezető a megrendelő gazdasági társaságoknak, nem pedig a számlákat kiállító gazdasági társaságok. A cégvezető ezzel a tevékenységével 2018. év júliusa és 2019. áprilisa között 90 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a magyar állam költségvetésének.

A fiktív számlát kiállító társaságok ügyvezetői közül öt elkövető érdemi ügyvezetői tevékenységet nem is végzett, a céget nem irányította, a társaság működésébe nem látott bele és ez nem is állt szándékában, helyettük a cégvezető és barátja járt el.

A főügyészség nyolc személlyel szemben nyújtott be vádiratot a Tatabányai Törvényszékre. Az ügyészség a cégvezető és társa, valamint egy, a fiktív számlák kibocsátásáért felelős cégvezetővel szemben végrehajtandó szabadságvesztés, közügyektől eltiltás és gazdálkodó szervezet vezetőjekénti foglalkozástól eltiltást indítványozott. Három elkövetővel szemben végrehajtandó szabadságvesztés és gazdálkodó szervezet vezetőjekénti foglalkozástól eltiltás, egy elkövetővel szemben közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában