Tragédia

2024.08.18. 06:40

Szomorú statisztikát közölt a MÁV: másfélszeresére nőtt az öngyilkosságok száma

Szörnyű tragédia, amikor egy szerettünk, ismerősünk úgy dönt, hogy véget vett az életének. Sajnos sokan választják a halálnak azt a formáját, hogy a vonat elé lépnek. Vármegyénkben is többen lettek öngyilkosok a síneken.

Goletz-DeáK Viktória

Felfogni sem lehet, hogy mi vezethet egy embert arra, hogy véget vessen az életének. Ráadásul ennek az egyik legtragikusabb módját választva, sajnos nagyon sokan még mindig a vonat elé lépnek. A MÁV beszámolója szerint sajnálatos módon nőtt a vasúton történt öngyilkosságok száma. Sajnos vármegyénk sem kivétel ez alól. Legutóbb július 1-én, Tata-Tatabánya között lépett a vonat elé egy személy. 

Szörnyű tragédia, amikor egy szerettünk, ismerősünk úgy dönt, hogy véget vett az életének. Sajnos sokan választják a halálnak azt a formáját, hogy a vonat elé lépnek. Vármegyénkben is többen lettek öngyilkosok a síneken.
Sajnos sokan választják a halálnak azt a formáját, hogy a vonat elé lépnek. Vármegyénkben is többen lettek öngyilkosok a síneken. 
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A vasúttársaság tájékoztatása szerint idén eddig 73 személy döntött úgy, hogy a síneken vet véget az életének. A tavalyi év azonos időszakában 52 öngyilkosság, vagy annak kísérlete történt. Kiemelték, hogy minden baleset traumatikus élmény a mozdonyvezetőnek, a személyzetnek, illetve azoknak az utasoknak is, akik a vonatról vagy a peronról nézik végig az eseményeket. 

Vármegyénkben is sok az öngyilkos

A Kemma.hu kérdésére a vasúttársaság elmondta, hogy sajnos Komárom-Esztergom sem kivétel sajnos. Idén három öngyilkosság történt a vármegyénkben: februárban Környénél, májusban Tatabánya és Szárliget között, júliusban pedig Tata és Tatabánya között. Tavaly négy öngyilkosságot és egy öngyilkossági kísérletet regisztrált a MÁV, amely súlyos sérüléssel járt.

Kiemelték, hogy a vasúttársaság évek óta intenzíven fellép a vonatgázolások megelőzése érdekében. 

– Két évvel ezelőtt Érj haza biztonságban! címmel elindítottuk országos balesetmegelőző kampányunkat, amely a lakosság általános edukálását tűzte ki célul, elsősorban a figyelemfelkeltés és a közlekedési morál javítása érdekében. A vasútbiztonsági kampány kezdete óta működtetjük az erjhaza weboldalt, amelyen elrettentő baleseti helyszíni fotókat, vasútbiztonsági információkat és a témában készült saját készítésű videókat mutatunk meg. Härtlein Károly, a BME Fizikai Intézet mesteroktatójának a közreműködésével SÍN-TÉR címmel ismeretterjesztő filmekben hívjuk fel a figyelmet a szabálykövető közlekedés fontosságára, például az elsodrás és a fékút témaköreiben – írta közleményében a társaság. Hozzátették, hogy a kampány során szerte az országban, de jellemzően a vasúti átjárók közelében találkozhatnak a közlekedők figyelemfelkeltő plakátokkal. Balesetmegelőző rádióspotok is adásba kerülnek országos rádiók reklámsávjaiban. 

– A kampányt a nyári időszakban idén is vasútbiztonsági kitelepülés-sorozattal erősíti a vasúttársaság. Eddig Balatonlellén, Zamárdiban, Alsóörsön és Fonyódligeten az Erzsébet táborban hívtuk fel a figyelmet a szabálykövető közlekedés fontosságára, ezt követően pedig még augusztusban Balatonalmádiban és Agárdon találkozhatnak az érdeklődők a MÁV balesetmegelőzési kitelepülésével – tették hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában