Összefoglaló

2024.01.12. 13:08

2023 sem telt el tragikus tűzesetek nélkül

2023-ban összesen 198 lakástűz keletkezett Komárom-Esztergom vármegyében, 33-mal több, mint 2022-ben.

Kemma.hu

6 vízsugárral oltották el a tomboló tüzet

Forrás: Nyergesújfalu Katasztrófavédelmi Őrs

Fotó: Kriszeg Sándor tű. szds.

Az év folyamán 2.654 négyzetméternyi épített terület égett le. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, az egyik legnagyobb kiterjedésű tűz Csolnokon keletkezett egy családi házban szeptember elején. A tűz következtében a ház lakhatatlanná vált. Az ingatlanban tartózkodók időben el tudták hagyni az épületet, személyi sérülés nem történt – olvasható a Komárom-Esztergom vármegye Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalos honlapján.

Lakóépületekben keletkezett tűz miatt hét ember vesztette életét. A vármegyében márciusban történt a legtöbb tragikus kimenetelű eset, abban a hónapban hárman vesztették életüket, az egyik tatabányai tűzesetben egyszerre ketten. A kigyulladt lakóházakban 20 ember sérült meg, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 440 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 166 órára volt szükségük az oltáshoz.

A leghosszabb beavatkozás négy órán át tartott: március elején Komárom szőnyi városrészében kigyulladt egy családi ház, ahová a tűzoltók három járművel vonultak ki.  A ház felső szintje és teteje égett, az ott lakó férfi az erkélyen rekedt.

2023-ban 15 lakóépület vált tűz miatt lakhatatlanná, ezekből 31 embernek kellett kiköltöznie. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 14 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, fűtőeszköz használata, és elektromos probléma okozta a tüzet. Szándékos gyújtogatás gyanúja öt lakóépületként szolgáló ingatlan tüzénél merült fel. A tűz keletkezési helye szerint legtöbbször a konyhában, a kéményben, illetve hálószobában csaptak fel a lángok.

A lakástűzzel érintett otthonok egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában