Megelőzés

2024.09.13. 16:49

Óvintézkedések, hogy ne legyen özönvíz

A napokban várható erős csapadék miatt óvintézkedésekre lehet szükség. Az ilyenkor helyenként kialakuló özönvízszerű állapot sok esetben megelőzhető. Elmondjuk, miképpen.

Baranyai Mihály

A HungaroMet előrejelzése szerint Komárom-Esztergom vármegyében egyes helyeken akár 20 millimétert meghaladó eső is hullhat. Ahol nem gondoskodnak a leesett víz szabad útjáról, ott özönvíz jellegű állapot alakulhat ki. Alighanem érdemes megfogadnunk azokat a tanácsokat, amelyekkel az észak-komáromi KOMVaK Rt. látta el a helyi lakosságot a minap. 

Heves esőzések idején özönvízszerű állapot alakulhat ki ott, ahol nem gondoskodtak a víz útjáról
Heves esőzések idején özönvízszerű állapot alakulhat ki ott, ahol nem gondoskodtak a víz útjáról
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

A vízvezetékeket és a csatornahálózatot üzemeltető vállalat a várható extrém csapadék miatt megtette a szükséges óvintézkedéseket. Az elmúlt napokban takarította az útszéli lefolyókat, víznyelőket, zárócsapokat, hogy biztosítsa a csatornahálózat áteresztő képességét; továbbá ellenőrizte az átemelő- és tisztítóállomások vezetékeit is.

A vállalat kérte a lakosságot, hogy a lakókörnyezetükben ellenőrizzék az árkokat, az útszéli lefolyókat és a csatornákat. Ha falevéllel, vagy bármiféle hordalékkal van szennyezve, akkor azt távolítsák el. Az útszéli lefolyókban észlelt dugulás jelentsék be. Tanácsos hasonlóan eljárnunk a házunk környékén, az udvarban és a kertben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!