Extrém csapadék

2024.09.13. 15:20

Betoppant az ősz – kiadós esővel, lehűléssel és széllel

Szeptember elején még makacskodott a szélsőséges nyár, de az ősz hevesen leváltotta. Igen hűvös szelek járnak, és hoznak esőt, zivatart, nem is keveset. Elmondjuk, hogy Komárom-Esztergom megyében mire kell számítani a hétvégén.

Baranyai Mihály

A HungaroMet előrejelzése szerint vármegyénknek igazán őszi hétvégéje lesz — hűvös, szeles, esős és zivataros. Pénteken 6-11, szombaton 1-15 vasárnap pedig 1-23 milliméter csapadék várható. A hőmérséklet alsó értéke 9-10, a felső értéke pedig 13-15 fok körül lesz. Szombat estétől vasárnap délelőttig erős. 83-88 kilométer per órás szélre lehet számítani.

Hirtelen betoppant az ősz – sok esővel, lehűléssel és széllel
Hirtelen betoppant az ősz – sok esővel, lehűléssel és széllel
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

A Szia Komárom pedig arról tájékoztat, hogy a szlovákiai iMeteo prognózisa szerint a Kárpát-medencében szeptember közepén és végén óriási károkat okozó árvíz alakulhat ki. Az egyik szlovák hidrometeorológiai intézet másodfokú csapadékriasztást adott ki több régióra vonatkozóan. Az özönvízszerű csapadék helyenként komoly fennakadásokat és károkat okozhat.

A Hydroinfo.hu előrejelzése szerint Komáromnál Duna vízállása, ami szeptember 12-én, csütörtökön még csak 174 centiméteres, szeptember 17-én hétfőn várhatóan elérheti az 640 centimétert, és további emelkedés várható. Ez persze nem annyira a helybéli, hanem inkább a folyó felsőbb szakaszához tartozó térségek csapadéka miatt következik be.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!