2019.02.24. 18:30
Mit együnk, ha stresszesek vagyunk?
A cukros üdítők és olajos rágcsálnivalók helyett mutatunk néhány jobb opciót.
Forrás: Shutterstock
Ha rendszeresen fogyasztunk olyan ételeket, amelyek stresszűző hatásúak, nehezebben billenünk ki lelki egyensúlyunkból.
A Mindmegette összeszedett pár ízletes ötletet – jövő héten már be is tárazhat belőlük.
Csokoládé
A nyugtató hatású flavonoidokban gazdag, de emellett feniletilamint is tartalmaz, amely hangulatjavító hatással bír. Minél sötétebb a csoki, annál egészségesebb!
Lazac
Az Omega-3 zsírsavak segítenek csillapítani a stressz okozta tüneteket, emellett az Omega-3-ban gazdag étrend gátolja a stresszhormonok termelődését.
Tej
Nagymamáink gyakori módszere nyugtalanság ellen a meleg tej mézzel. Ezt a módszert a premenstruális szindróma ellen is javallják, mert a tej stresszoldó hatású.
Zabkása
A szénhidrátok a szerotonin termelését segítik, ez a hormon felel a nyugodtságunkért. Ezért van az, hogy szomorú élethelyzetben szénhidrátokat kívánunk. A zabkása rostban gazdag, ezért lassan, fokozatosan dolgozza fel szervezetünk, ezáltal meghosszabbítjuk a szerotoninszintünk emelkedését.
Dió
Csökkenti a vérnyomást, így nyugtatja meg az embert stresszes helyzetben. Napi két deka fogyasztása ajánlott!
Napraforgómag
A folsav segít a boldogságérzetet kiváltó agyi vegyület a dopamin termelésében, ezért érdemes minél többször rágcsálni, vagy sütni vele!
Spenót
A magnézium nyugtató hatása ismert, emellett javítja a szervezetünk stresszreakcióját is – a spenót magnéziumban (és vasban) gazdag, érdemes minél többet enni belőle, ha leterheltek vagyunk.
Kékáfonya
Magas antioxidáns tartalmával védi testünket a stressz hatásaitól.
Borítókép: illusztráció