Fesztivál

2 órája

Woodstockká vált az esztergomi Szenttamás egy este erejéig +fotók, videó

Művészet, zene és kultúra egyvelegével telt meg a hétvége Esztergom festői városrészén. A Szenttamás napon híres dallam is felhangzott.

Feleki Marietta

Az esztergomi Szenttamás hegyi városrésznek hétköznap is van egy különleges hangulata a macskaköves, körbe-körbe futó, zegzúgos, már-már labirintusszerű utcácskáival. Október 5-én szombaton pedig a hideg esős idő ellenére is szinte zsizsegett az egész hegy a Szenttamás nap művészeti fesztiváltól - kisebb Woodstock-hangulat költözött a girbe-gurba utcácskákba. 

Esztergom, Szenttamás nap október 5-én, Woodstock
Woodstock-i hangulat volt Esztergomban, a Szenttamás napon október 5-én 
Fotó: F. M. / Forrás: 24 Óra

A Szenttamás Barátai Egyesület által 14. alkalommal megrendezett közösségi napon a városrész több pontja is élettel telt meg.

Ott volt, aki miatt mindenki tudja, mikor van fél 5

 A délután Fehér László tárogatójátéka nyitotta a fesztivált a Művészetek terén. Fehér László a városrész ismert személye, ugyanis ő játssza az Szenttamás hegyről minden délután fél ötkor felhangzó „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország” című népdalt is. Az esztergomi zenés szignó a trianoni békediktátum miatt elvesztett magyar területekre emlékezteti a zene hallgatóit.

Ugyanitt egy kiállítás is nyílt a Speciális Gyermekotthoni Központ Általános Iskola és Szakiskola alkotó műhelyéből, Színes világunk címmel. A Hegytetőn a legkisebbeket várták egészen kora estig Kreatív játszóházzal és óriásbábosok előadásával.A hűvös ellenére sem volt üres a Placc.

Blues és rock mozgatta meg a hegyet

Ahogy ment le a nap és egyre hűvösebb lett, jól esett lekucorodni az este hatkor a Hegytető utcánál gyújtott tábortűzhöz. A pattogó tűz mellett szép lassan átadta magát a hegy a bulihangulatnak. Horváth Ábel és Varga Olivér vezetésével gitájamre illetve Berecz Pter, Esztergom ismert harmonikásának  dallamaira jártak ütemesen a lábak,  majd a színpadon a The Carbonfools akusztikus koncerje érkezett, hogy ezután a klasszikus rock esztergomi nagykövete, a Tűzkerék XT teremtsen bulihangulatot. 

Majd janis joplini stílusban érkezett a blues a Sonia és a Blues and Roll prezentálásában. Az énekesnő, Sonia Zambrano hosszú hajával, kissé karcos, erőteljes hangjával fantasztikus energiákat mozgatott meg a hegyen  - mondanunk sem kell, a közönség szinte együtt mozgott a zene hullámain.

A sort az esztergomi rockélet ikonikus együttese, a Szépülő Városközpont zárta - egyre szépülő városközpontban, Szenttamáson. A torkok sem maradtak szárazak, a lazító nedűt Esztergomi Bor és Gasztro Barátok Egyesülete borászai hozták el a jókedvű, színes-szagos forgatagba. Aki éhes volt ízes libateprtős-lilahagymás kenyeret, vagy épp tradicionális tacót is falatozhatott. Este nyolckor pedig a Fájdalmas Szűz Kápolnán tartott fényvetítéssel is színesítették a hangulatot a szervezők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában