XVII. Szakma Sztár Fesztivál

2024.04.24. 10:30

Orbán Viktor: a tehetséges fiatalok írják hazánk jövőjét (videó)

„Szakmunkás nélkül nincs jövő. A magyar gazdaság gerincét ma a szakmunkások adják” – mondta a miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján, amit Budapesten, a Hungexpo Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központban rendeztek meg. Immár hagyomány, hogy a kormányfő részt vesz az eseményen.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A jövő Magyarországát az ilyen helyeken rajzolják meg. A tehetséges fiatalok írják hazánk jövőjét

– fogalmazott Orbán Viktor a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon tartott nyitóbeszédében. 

A miniszterelnök elmondta, az elmúlt 15 évben felépítették a munkaalapú társadalmat – írja a Magyar Nemzet.

 

Szakmunkás nélkül nincs jövő. A magyar gazdaság gerincét ma a szakmunkások adják. Ha a szellem és a szakmunka jól kapcsolódik össze, abból lesz a sikeres Magyarország

– tette hozzá. Mint mondta, egyre nehezebb eldönteni, hogy a fiatalok milyen szakma mellett tegyék le a voksukat. Felhívta a figyelmet, hogy kitört a szomszédunkban egy háború, az EU pedig utat téveszt és lemaradt a gazdasági versenyfutásban.

„Meggyőződésem, hogy aki szakmát választ, az jó lóra tesz. Aki olyan szakmát választ, ami kiállja az idő próbáját, azon háború, Brüsszel vagy a technológiai változás sem foghat ki”

– rögzítette a kormányfő. 

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Kiemelte, hogy

a kiszámíthatatlan világban az a kormány feladata, hogy segítse a fiatalokat az önálló élet megkezdésében.

„Hisszük, hogy ami korszerű, az időtálló is. Ami időtálló, az a jövőben is megállja a helyét. Versenyképes marad egy változó világban is” – fogalmazott. A miniszterelnök szerint ha tapasztalattal érkezünk a munkaerőpiacra, nyert ügyünk van.

Közelebb hoztuk az egyetemi világot és a szakképzést, összekapcsoltuk a katedrák emelkedettségét a gyakorlati tudással. A szakképzésben eltöltött utolsó év kreditként beszámítható az egyetemi tanulmányok során. Aki a legjobban teljesít, azt kapásból felveszik a felsőoktatási intézményekbe. Behoztuk a legfejlettebb technológiát. A legmodernebb felszereléseket és eszközöket adjuk a kezetekbe, hogy a lehető legkorszerűbb tudást szerezzétek meg, ennek meg is látszik az eredménye

– jelentette ki. 

PARRAGH László; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (b) a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Mint Orbán Viktor kifejtette: a népességet nézve Magyarország a világon, ez körülbelül 200 országot jelent, a 96. helyen van. A gazdaság méretét nézve a 49. helyen vagyunk. Magyarország a 33. leginnovatívabb ország, a gyártási csúcstechnológiában pedig az 5. legjobbak vagyunk a világon.
„Miért van ez így?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök. Úgy folytatta:

Mindegy hogy informatikus, vízszerelő, mérnök vagy fodrász, a magyar ember általában a legmagasabb színvonalon akar dolgozni.

Mint mondta, nekünk azt tanították, hogy ha csinálunk valamit, azt csináljuk világszínvonalon. Ezt a munkamorált kell továbbadni a miniszterelnök szerint. Mint kifejtette,

a szakképzés egyre vonzóbb, a pályaválasztás előtt álló fiatalok több mint fele a technikumot választja. Átlagosan háromszoros a túljelentkezés, de van olyan hely, ahol tízszeres.

Hozzátette: úgy döntöttek, hogy aki belép a szakképzésbe, az kap anyagi biztatást is. Mint mondta, 2020 óta megduplázták a tanárok bérét.

A magyar kormány nevében négy dolgot garantált a miniszterelnök a jelenlevőknek:

1. Magyarországon mindenkinek lesz szakmája, és a technikum kapui mindenki előtt nyitva állnak.

2. Akinek van szakmája, lesz munkája is.

3. Aki dolgozik, annak lesz tisztességes fizetése is.

4. Aki a szakma mellé családot is vállal, számíthat a kormány családtámogatására is.

A miniszterelnök szerint itt az ideje, hogy a jelenlevő tehetséges fiatalok benevezzenek a világbajnokságra is, majd végezetül sok sikert kívánt nekik a mai naphoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában