Párizs 2024

2024.07.24. 19:17

Elkezdődött a párizsi olimpia

Szerdán férfi labdarúgó-mérkőzésekkel és a hetes rögbi találkozókkal már a megnyitó-ünnepség előtt elkezdődött a párizsi olimpia. Az olimpiai mozgalom 100 év után tér vissza a francia fővárosba. Vármegyénket nyolc plusz egy olimpikon képviseli a világ legnagyobb sporteseményén.

Luter Márk

Elkezdődött a párizsi olimpia. Szerda délután 3 órakor a férfi labdarúgótorna Argentína–Marokkó és a Spanyolország–Üzbegisztán csoportmérkőzésen egyszerre indult indult a labda, ez volt az első momentuma a 33. Nyári Olimpiai Játékoknak. Ahogy az elmúlt évtizedekben már megszokhattunk, már a július 26-i hivatalos olimpiai megnyitóünnepséget megelőzően két nappal megkezdődött a több mint két és fél hetes, augusztus 11-ig tartó világverseny.

20240708 Budapest
A párizsi ötkarikás játékokon szereplő olimpikonok eskütétele.
fotó: Polyák Attila (PA)
A párizsi olimpia magyar indulóinak eskütétele.
Fotó: Polyak Attila / Forrás: Origo

Vármegyénket 8(+1) magyar sportoló képviseli

Szűkebb értelemben vett hazánkból nyolc plusz egy sportoló kvalifikált a párizsi olimpiára. Úszásban a mindössze 15 esztendős tatabányai csodaúszó Jackl Viviennek, a vívóknál a komáromi születésű világbajnok Koch Máténak és a tatabányai Muhari Eszternek, az öttusázóknál pedig az esztergomi kötődésű Szép Balázsnak szurkolhatunk. Sportlövészetben a komáromi Pekler Zalánért, birkózásban pedig a dorogi születésű Lévai Zoltánért szoríthatunk a következő napok sportversenyein.  

A magyar férfi kézilabda-válogatottban kettő (plusz egy) játékos került be a MOL Tatabánya csapatából, a kapus Bartucz László mellett a jobbszélső Pedro Rodriguez is tagja Chema Rodriguez keretének. Az elmúlt öt szezonban a magyar bajnoki bronzérmes csapatát erősítő, immár a Ferencváros játékosa, Ancsin Gábor is párizsi olimpikonnak számít. Vármegyénk számára a válogatott szombaton 11 órakor kezdődő Egyiptom elleni csoportmérkőzése lesz az első fontosabb momentum Párizsban.

100 év után visszatért Párizsba az olimpiai mozgalom

A világ legnagyobb sporteseményének az 1924-es nyári ötkarikás játékok után ismét Párizs ad otthont. A franciaországi multisport-eseményen 32 sportág 329 versenyszámában osztanak érmeket. Hazánkat 20 sportág 180 atlétája képviseli a francia fővárosban, amely az elmúlt 20 év legnagyobb létszámú magyar kontingense. Utoljára ennél többen a 2004-es athéni játékokon szerepeltek a mieink, akkor 209 sportolónak szurkolhattunk.

A 2024-es olimpián 10714 sportoló vesz részt, közülük 31-en semleges színekben indulnak – 15 orosz és 16 fehérorosz atléta felelt meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által felállított szigorú kritériumoknak. 

A biztonságra több mint 40 ország rendőre vigyáz. A versenyek lebonyolításában mintegy 45 ezer önkéntes segédkezik, köztük magyarok is. Többen már napokkal a játékok előtt kiutaztak az olimpia helyszínére. 

A magyar csapat bemutatkozása a párizsi olimpián

A Magyar Olimpiai Csapat a nyitóceremónia előtt egy nappal, csütörtökön kezdi meg párizsi szereplését. A mieink közül elsőként a magyar női kézilabda-válogatott mutatkozik be a világ legjelentősebb sporteseményén, Golovin Vlagyimir csapata csütörtök este 7 órától a házigazda Franciaország ellen mérkőzik meg. 

A péntek este 7 óra 30 perckor kezdődő megnyitóünnepségen Böde-Bíró Blanka kézilabdakapus és Tóth Krisztián cselgáncsozó viszi a magyar zászlót. A ceremóniát egyedülálló módon a Szajna folyó vizén rendezik, az ingyenes eseményre több mint 300 ezer szurkolót várnak.

A magyar csapat esélyeiről a sportért felelős államtitkár Schmidt Ádám nyilatkozott, aki úgy véli, hogy olimpikonjainktól négy sportágban bizton érmet vár. A sportvezető szerint birkózásban, kajak-kenuban, vívásban és úszásban vannak a legjobb esélyeink, de vízilabdában is sokat vár a férfi és a női válogatottól.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!