Közélet

2016.04.19. 07:11

Hat év alatt öt elismerés az Oroszlányi TV-nek

Címkék#oroszlány

Különdíjat nyert a szombathelyi III. Savaria Filmszemlén az Oroszlányi Televízió dokumentumfilmje. A 13-as cella grófnője című alkotás a „parasztgrófnő” Károlyi Margit életét mutatja be, főként Majkhoz kötődő oroszlányiak visszaemlékezései alapján.

kemma.hu

Esterházy Móric felesége az egykori miniszterelnök 1956-os disszidálása után is a pusztuló majki kastélyban maradt a számára kiutalt 13-as remetecellában. Nagy nélkülözések közepette élt ott húgával 1975-ben bekövetkezett haláláig. Szeretett hazáját a megpróbáltatások ellenére sem akarta elhagyni. A háromnegyedórás filmben megszólal a grófnő leánya Esterházy Mónika és egyik unokája Esterházy György, ugyanakkor az író Esterházy Péter történetei által is képet kap a néző arról, milyen körülmények között élt a grófnő az egykori cselédlakásban.

Az Oroszlányi TV dokumentumfilmjét a Szent Márton-évhez kapcsolódva létrehozott külön kategóriában díjazták a Savaria Filmszemlén, 19 film között. A zsűri tagjai olyan neves filmrendezők voltak, mint a Balázs Béla-díjas Koltay Gábor és András Ferenc.
Az Oroszlányi Televízió 2014-15-ben (a várossá válás 60. évfordulójára, az önkormányzat támogatásával) készítette a Károlyi Margit életét feldolgozó művet.

A bányászváros televíziója 2010 óta folyamatosan söpri be a szakmai elismeréseket. Eddig négy alkalommal nyertek Helyi Érték Díjat riport- és dokumentumfilmjeikkel az ország helyi televízióinak találkozóján. Elsőként a Nyíres dűlői gyilkosságot feldolgozó magazinműsoruk nyert fődíjat, majd helytörténeti összeállításukat ítélték a legjobbnak, később pedig a Boldogságkertészet és az Örök kisfiú? című dokumentumfilmjeikkel érdemeltek ki második helyezést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!